Ιράν: Διαδοχικές συναντήσεις Μέρκελ με Τραμπ και Ροχανί


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να επιρρίπτουν στον Ιράν την ευθύνη για την επίθεση στη Σ. Αραβία, επιδίδονται όμως σε αγών δρόμου για να γεφυρώσουν το χάσμα Τραμπ – Ροχανί.

Διπλωματικός μαραθώνιος στη Νέα Υόρκη για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με «πρωταγωνιστές» τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα Γερμανός αξιωματούχος. Οι συναντήσεις αυτές, που δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, προστίθενται στις επαφές του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες των δύο χωρών που είναι εχθρικές μεταξύ τους.

Οι Ευρωπαίοι παρά τις εντατικές προσπάθειές τους δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να διοργανώσουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ροχανί, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα είναι ιστορική.

Κι όμως μόλις λίγες ώρες νωρίτερα το Ιράν απέρριπτε τη χθεσινή, κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας με την οποία το κατηγόρησαν για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τους κατηγόρησε ότι «αναπαράγουν τους παράλογους αμερικανικούς ισχυρισμούς».

Εξάλλου απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας με τους παγκόσμιους ηγέτες, επισημαίνοντας ότι οι τρεις Ευρωπαίοι εταίροι του Ιράν «απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.

Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter: «Λύση σε αυτή την ανεπάρκεια: να βρουν τη δύναμη να χαράξουν ένα ανεξάρτητο δρόμο, όχι να αναπαράγουν τους παράλογους αμερικανικούς ισχυρισμούς και τα αιτήματα που αντιβαίνουν στη διεθνή συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Καμία νέα συμφωνία προτού συμμορφωθούν με την τρέχουσα».

Επιπλέον ο εκπρόσωπος το υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, πως η ανακοίνωση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας «δείχνει πως τα ευρωπαϊκά μέρη δεν έχουν την ισχύ ή τη θέληση να αντιταχθούν στο μπούλινγκ των ΗΠΑ».

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία με κοινή ανακοίνωσή τους επέρριψαν χθες Δευτέρα ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσαν την Τεχεράνη να δεχτεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

«Ήρθε η ώρα να δεχτεί το Ιράν ένα μακροπρόθεσμο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, που θα περιλαμβάνει τα πυραυλικά προγράμματά του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συντονίσουν τη στρατηγική τους απέναντι στο Ιράν.

«Είναι σαφές για εμάς ότι ο Ιράν φέρει ευθύνη για την επίθεση (στη Σαουδική Αραβία). Δεν υπάρχει καμία άλλη ευλογοφανής εξήγηση», προστίθεται στο κείμενο.

Ωστόσο οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη «σταθερή δέσμευσή τους» στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ