«Εχθρούς» βλέπει ο Μπολσονάρο. Το ενδιαφέρον για τον Αμαζόνιο οφείλεται στα μεταλλεύματα


Την ώρα που χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο έχουν γίνει στάχτη ο Ζάιχ Μπολσονάρο δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η φωτιά. Χαρακτήρισε «γελοία πρόταση» την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δήλωσε σήμερα πως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν καταστρέφεται από τις πυρκαγιές όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ «που ψεύδονται» και πως το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την περιοχή οφείλεται στον μεταλλευτικό της πλούτο και στη βιοποικιλότητα, και όχι για τους αυτόχθονες κατοίκους του.

Σε μια ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπολσονάρο δήλωσε πως δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός ότι η Αμαζονία ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά και πως οποιαδήποτε ξένη βοήθεια για να προστατευθεί το τροπικό δάσος πρέπει να σέβεται πλήρως την κυριαρχία της Βραζιλίας.

«Αντί να μας βοηθήσουν», ορισμένες χώρες, στη βάση «ψεμάτων των ΜΜΕ», «συμπεριφέρονται με ασεβή και αποικιακό τρόπο, επιτιθέμενες στην κυριαρχία μας», είπε.

Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε καμία χώρα αλλά χαρακτήρισε «γελοία πρόταση» την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δημιουργηθεί ένα «διεθνές καθεστώς» για την προστασία της Αμαζονίας.

«Η Αμαζονία δεν καταστρέφεται σήμερα από τις φλόγες όπως θα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε τα ΜΜΕ», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

«Μη διστάσετε να έρθετε στη Βραζιλία, είναι μια χώρα πολύ διαφορετική από αυτήν που βλέπετε στην τηλεόραση και στις εφημερίδες», είπε.

Από τον Ιανουάριο έως τις 19 Σεπτεμβρίου, παρά μια μικρή υποχώρηση των πυρκαγιών από τις αρχές αυτού του μήνα, η Βραζιλία κατέγραψε αύξηση κατά 56% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων περίπου οι μισές (47%) σημειώνονται στην Αμαζονία.

Οι πυρκαγιές αυτές, στην πλειονότητά τους εμπρησμοί, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν χώρο για την κτηνοτροφία βοοειδών και για τις καλλιέργειες και συνοδεύουν μια καλπάζουσα αποψίλωση: στην Αμαζονία αυτή η τελευταία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την άνοδο στην εξουσία του Ζαΐχ Μπολσονάρο τον Ιανουάριο, με ρυθμό 110 γήπεδα ποδοσφαίρου την ώρα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ