Τραμπ: Δύσκολα θα καθαιρεθεί – Ποιοι του γυρνούν την πλάτη


Απίθανο το ενδεχόμενο της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Γερουσία κρατά στα χέρια της το… μέλλον του κι εκεί κάνουν κουμάντο οι Ρεπουμπλικάνοι.
Γνώριζε εξ αρχής η Πελόζι ότι η έρευνα για παραπομπή και καθαίρεση του Τραμπ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η διαδικασία και τα επόμενα βήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ποιοι τον στηρίζουν και ποιοι του γυρνούν την πλάτη.

Προδοσία, κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία. Λέξεις «βαριές», ειδικά όταν λέγονται σε βάρος ενός προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μεν αντιμέτωπος με την καθαίρεση, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Οργισμένος Τραμπ μετά την έρευνα για παραπομπή – Το χρονικό της υπόθεσης

Η διαδικασία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρώτο στάδιο. Ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ και γίνεται σε πολλά επίπεδα από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή.

Το θέμα είναι πως το μέλλον αυτής της κίνησης των Δημοκρατικών είναι από αβέβαιο έως… καταδικασμένο, αφού τον τελικό λόγο θα έχει η Γερουσία και εκεί απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να θελήσουν να διώξουν τον Τραμπ. Και αυτό κάθε άλλο παρά πιθανό θεωρείται.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ (από τους τρεις χωρίς τον Τραμπ) που έχουν κινδυνεύσει με αποπομπή, δεν έχει καθαιρεθεί. Ακόμη κι αν ο Τραμπ καθαιρεθεί, όμως, αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι κανονικά υποψήφιος στις εκλογές του 2020.

Ας δούμε τα πράγματα… βήμα προς βήμα

Η αφορμή (γιατί οι αιτίες μάλλον είναι όσα έχουν γίνει τα τρία χρόνια της θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο) ήταν η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να μην δημοσιοποιήσει και να υποβαθμίσει την καταγγελία ενός πληροφοριοδότη. Ο Τραμπ φέρεται να «πάγωσε» τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να εκβιάσει τον πρόεδρο της χώρας να κάνει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου.

Click4more: Λίγα λεπτά πριν το τετ α τετ ακύρωσε ο Τραμπ τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι καταγγελίες αυτές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους Δημοκρατίας. Και όχι μόνο. Στρέφονται και Ρεπουπλικάνοι κατά του Τραμπ.

Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους υποστηρικτές του αιτήματος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του Τραμπ, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ποσοστό περίπου 80% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το ABC News υποστηρίζει ότι 182 Δημοκρατικοί και ο Τζάστιν Αμάς (που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής.Η διαδικασία

Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ.

Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Click4more: «Προεδρική παρενόχληση»! Άγριο ξέσπασμα Τραμπ μετά το «χτύπημα» της Πελόζι!

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί η πρόταση.

Αυτή η αρνητική κοινοβουλευτική προοπτική για τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία έκανε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η Πελόζι, η οποία (αρχικά) ήταν αρνητική στην έναρξη μιας διαδικασίας επίσης παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια γνωρίζει, όπως αναφέρει το ABC News, ότι η κίνηση που έκανε μπορεί να μην επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα, την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως μία σοβαρή πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και καταγράφηκε πλέον στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Κανένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο. Οι πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από την Γερουσία. Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα μπορεί και πάλι να είναι προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020.Τα επόμενα βήματα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σήμερα, στην δημοσιοποίηση ενός αυτούσιου αντίγραφου του επίμαχου τηλεφωνήματος.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης, σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο υπηρεσιακός Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζόζεφ Μαγκουάιρ αναμένεται να καταθέσει αύριο δημόσια ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία. Η κατάθεσή του στην Γερουσία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.Ποιοι γυρνούν την πλάτη στον Τραμπ

Δύο από τους τρεις Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν (μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ) το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στρέφονται κατά του Αμερικανού προέδρου και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διαδικασία που ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεσή του.

«Η παράνομη επιχείρηση με την Ουκρανία στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος είναι ένας συνδυασμός προδοσίας, δωροδοκίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων και αδικημάτων», δήλωσε ο Μπιλ Γουέλντ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

«Το μόνο που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι είναι λόγος για την απομάκρυνση (του Τραμπ) από την προεδρία», τόνισε στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το Business Insider.

Ο Τζο Γουόλς, ραδιοφωνικός παραγωγός και πρώην γερουσιαστής από το Ιλινόις, συμφώνησε. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανός να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε μιλώντας στην ίδια συζήτηση. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίζει να παραπεμφθεί (σε δίκη για την καθαίρεσή του) πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση αυτή στη Νέα Υόρκη δεν είχε εγκριθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει πλήρως την επανεκλογή Τραμπ.

Έρευνα του Reuters/ Ipsos που διενεργήθηκε το διάστημα 16 με 20 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι το 82% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων εγκρίνουν το έργο του Τραμπ ως προέδρου. Άλλη δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 37% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για την καθαίρεσή του, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 41% που είχε την ίδια άποψη νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ