Τρέχουν να σώσουν τη θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία. Δάνειο 380 εκατ. στην Condor

Το τσουνάμι των εξελίξεων που προκάλεσε η χρεοκοπία της Thomas Cook δεν έχει τέλος. Για να αποφύγει την… τύχη της βρετανικής εταιρίας, η γερμανική θυγατρική της ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα για να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ η κυβέρνηση θα της δώσει «ανάσα» με δάνειο 380 εκατ. ευρώ!

Το δάνειο «γέφυρα» προς την Condor (τη θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία) θα εγγυηθούν η κυβέρνηση της χώρας και η κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης. Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ και η ίδια η εταιρία.

Η Condor, που μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρα, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του παρά την χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρίας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας. Thomas Cook: Ο πελάτης με το όνομα Τόμας Κουκ και ο γάμος…

«Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε ο Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους, αλλά και ότι 240.000 Γερμανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα από τις διακοπές τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομίας Ούλριχ Νουσμπάουμ, η εταιρία μπορεί πολύ σύντομα να εξυγιανθεί και να προσελκύσει επενδυτές, προκειμένου να αποπληρωθεί και το δάνειο.

Η απόφαση για την βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν τα χρήματα θα εκταμιευθούν από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW. Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας της.

«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτημα διαδικασίας προστασίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ, εξηγώντας ότι στόχος της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες εκκαθάρισης και οικονομικής αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και με δική της διοίκηση, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στην υπόθεση της Thomas Cook, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διασώσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αεροπορική εταιρία διασώζεται από την κυβέρνηση. Δάνειο είχε πάρει το 2017 και η Air Berlin, η οποία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία όταν ο βασικός της μέτοχος, η εταιρία Etihad, ανέστειλε την χρηματοδότησή της. Η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει, τότε, δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό η εταιρία να συνεχίσει να λειτουργεί και να βρει αγοραστή. Στο μεταξύ η Air Berlin, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου της.

Η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook ανακοίνωσε, επίσης, πως κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή της με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την βρετανική μητρική εταιρία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Στέφανι Μπερκ, αυτή την ώρα καταβάλλονται προσπάθειες διευκόλυνσης του επαναπατρισμού των Γερμανών τουριστών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, την Υπηρεσία Ασφάλισης των Ταξιδιωτών, αλλά και με συνεργάτες στους τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ