Ιράν: Τελικά κρατείται ακόμα το τάνκερ που έχει… αφεθεί ελεύθερο

Οι ιρανικές αρχές τελικά… δεν έχουν ακόμη αφήσει ελεύθερο το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο συνέλαβαν τον Ιούλιο, μολονότι υπάρχει απόφαση να του επιτραπεί να εγκαταλείψει το λιμάνι. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Σε αυτό το σημείο απλώς περιμένουμε οι φρουροί που βρίσκονται σε αυτό να φύγουν και το πλοίο να πάρει άδεια να αποπλεύσει», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk σε μήνυμά του που στάλθηκε μέσω κινητού.Το χρονικό

Οι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στις 19 Ιουλίου κατηγορώντας το για θαλάσσιες παραβιάσεις δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Το ιρανικό πλοίο αφέθηκε ελεύθερο τον Αύγουστο.

Οι δύο αυτές συλλήψεις έγιναν έπειτα από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη.Είναι ελεύθερο… αλλά δεν είναι

Ο επικεφαλής του οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας του Ιράν Μοχαμάντ Ραστάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Stena Impero είναι ελεύθερο να αποπλεύσει από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς μετά την άρση των νομικών εμποδίων που υπήρχαν.

«Δεν ξέρουμε σε ποιο κομμάτι, από την απόφαση να φύγει το πλοίο μέχρι την απελευθέρωσή του στην πράξη από τις λιμενικές αρχές, έχει κολλήσει η διαδικασία», σημείωσε ο Χάνελ.

Η εντολή κράτησης του πλοίου ήρθη σήμερα, αλλά συνεχίζεται μια έρευνα για το δεξαμενόπλοιο, δήλωσε λίγο αργότερα σχετικά με το θέμα αυτό εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η άρση της εντολής κράτησης του Stena Impero οριστικοποιήθηκε σήμερα, αλλά παραμένει ανοιχτή η έρευνα για ορισμένες από τις παραβιάσεις του και για περιβαλλοντική βλάβη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί σε μήνυμά του στο Twitter.

«Ο ιδιοκτήτης και ο καπετάνιος του πλοίου έχουν δεσμευτεί γραπτώς για την αποδοχή της απόφασης του δικαστηρίου γι’αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ