Η Λάουρα Κοβέσι θα είναι η πρώτη εισαγγελέας της ΕΕ κατά της διαφθοράς


Η Λάουρα Κοβέσι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, έγινε η πρώτη εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εντολή την πάταξη της διαφθοράς.

Η κ. Κοβέσι είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση στη Ρουμανία με τη δικαιολογία πως υπερέβη τις εξουσίες της, παρά το γεγονός πως είχε λάβει τα εύσημα από τις Βρυξέλλες για την αύξηση των ποσοστών των καταδικών σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα μέλη της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη μια υπηρεσία κατά της διαφθοράς, την OLAF, η οποία εντοπίζει περιπτώσεις διαφθοράς και κάνει συστάσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να αναλάβουν δράση, μεταξύ άλλων και για να ανακτήσουν χρήματα.

Η Επιτροπή ανέφερε πως τουλάχιστον 50 δισεκ. ευρώ από τα έσοδα από τον φόρο επί των πωλήσεων, μέρος των οποίων χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ, χάνονται κάθε χρόνο μέσω διασυνοριακής απάτης στην Ένωση.

Τώρα μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να ασκούν δίωξη για απάτη σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις χώρες τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επικρίσεις ότι ορισμένες χώρες υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

«Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα διασφαλίσει ότι η δράση σε επίπεδο ένωσης προχωρά ένα βήμα παραπέρα και πράγματι οδηγεί τους εγκληματίες στα δικαστήρια σε περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης», ανέφερε σε μια δήλωση ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ