Έρευνα για την προστασία της καρδιάς μετά από έμφραγμα

Προστασία καρδιάς: Μια ομάδα Αμερικανών και Ιρλανδών επιστημόνων ανέπτυξε την πρώτη του είδους της συσκευή, η οποία εμφυτεύεται ως επίθεμα πάνω στην καρδιά μετά από ένα έμφραγμα, δρώντας θεραπευτικά, καθώς της μεταφέρει άμεσα και με ελεγχόμενο τρόπο φάρμακα, πρωτεΐνες και βλαστοκύτταρα.

Οι βλάβες του ιστού της καρδιάς έπειτα από ένα έμφραγμα μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι σημερινές θεραπείες είναι είτε επεμβατικές, είτε δυσκολεύονται να φθάσουν εστιασμένα στις περιοχές της καρδιάς με τις βλάβες.

Η νέα συσκευή επιτρέπει μια τοπική, ανανεώσιμη και τροποποιήσιμη μη επεμβατική θεραπεία, με στόχο να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια μετά το έμφραγμα. Η μικρή συσκευή με την ονομασία Therepi, της οποίας το περιεχόμενο είναι δυνατό να ανανεωθεί με νέες θεραπευτικές ουσίες, προσαρτάται απευθείας στην καρδιά.

Περιέχει ένα νέο βιοϋλικό σαν σπόγγο, που διακρατά και απελευθερώνει σιγά-σιγά το θεραπευτικό περιεχόμενό του μέσω μιας μεμβράνης από πολυμερές που είναι ημιδιαπερατή.

Το βιοϋλικό μπορεί να συνδεθεί με μια αντλία έξω από το σώμα (η οποία τοποθετείται πάνω στο δέρμα ή κάτω από αυτό) και έτσι ανανεώνεται το περιεχόμενό του περιοδικά, όταν πια έχει εξαντληθεί η θεραπευτική δράση του.

Προστασία καρδιάς και μελέτη

Σε μια προκλινική δοκιμή σε τρωκτικά που πραγματοποίησαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Ρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Ινστιτούτου Ιατρικής Μηχανικής του ΜΙΤ, έδειξαν ότι η Therepi είναι σε θέση να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς για πάνω από ένα μήνα. Η ίδια συσκευή μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί πέρα από τις καρδιοπάθειες και σε άλλες παθήσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

Σήματα κινδύνου 30 ημέρες πριν το έμφραγμα

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, κανόνας που ισχύει για όλες τις ασθένειες και ειδικά για όσες εκδηλώνονται με συμπτώματα που δύσκολα αναγνωρίζει κάποιος, όπως το έμφραγμα.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εμφράγματος περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια και το κάπνισμα.

Προστασία καρδιάς και πρόληψη

Ένα μήνα ή και λιγότερο πριν το έμφραγμα, το σώμα στέλνει κάποια προειδοποιητικά σημάδια, που πρέπει να γνωρίζετε για να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα και να απομακρύνετε τον κίνδυνο.

  • Πόνος στο στήθος: Εκδηλώνεται με διαφορετική μορφή και ένταση σε άνδρες και γυναίκες. Για τους άνδρες αποτελεί το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα ενός επικείμενου εμφράγματος και δεν πρέπει να αγνοείται. Στον αντίποδα, επηρεάζει μόνο το 30% των γυναικών. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εκτείνεται στο ένα ή και τα δύο χέρια (πιο συχνά στον αριστερό βραχίονα, στην κάτω γνάθο, στο λαιμό, στους ώμους ή στο στομάχι. Μπορεί να είναι μόνιμος ή προσωρινός.
  • Υπερβολική εφίδρωση: Η ασυνήθιστη ή υπερβολική εφίδρωση αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα εμφράγματος. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και συχνά συγχέεται με τις εξάψεις ή τις νυχτερινές εφιδρώσεις της εμμηνόπαυσης.
  • Ακανόνιστοι παλμοί καρδιάς: Οι αρρυθμίες συχνά συνοδεύονται από κρίσεις πανικού και άγχος, ειδικά στις γυναίκες. Εκδηλώνονται ξαφνικά και έχουν την μορφή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού ή ταχυκαρδίας. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, ειδικά στους πάσχοντες από αθηροσκλήρωση. Το σύμπτωμα διαρκεί περίπου 1-2 λεπτά. Εάν δεν υποχωρεί και νιώθετε ζάλη και έντονη κόπωση, καλέστε αμέσως γιατρό.
  • Απώλεια μαλλιών: Αποτελεί ακόμη μία ορατή ένδειξη του κινδύνου καρδιοπάθειας. Επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες άνω των 50 ετών, μπορεί όμως να συμβεί και στις γυναίκες. Η φαλάκρα σχετίζεται επίσης με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού.
  • Λαχάνιασμα: Η δύσπνοια ή το λαχάνιασμα είναι η αδυναμία να πάρει κάποιος βαθιές αναπνοές. Εμφανίζεται συχνά τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες και ξεκινά ακόμη και έξι μήνες πριν την εκδήλωση του εμφράγματος. Αποτελεί συνήθως προειδοποιητικό σημάδι κάποιας πάθησης. Το άτομο δεν μπορεί να πάρει αρκετό αέρα, αισθάνεται ζάλη και δύσπνοια.
  • Αϋπνία: Άλλο ένα σύμπτωμα που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού και είναι συχνότερο στις γυναίκες. Το άτομο έχει ανησυχία, δυσκολεύεται να κοιμηθεί και έχει συχνές αφυπνίσεις.
  • Πόνος στην κοιλιά: Ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία, το φούσκωμα και η κοιλιακή δυσφορία αποτελούν κοινά συμπτώματα εμφράγματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι κοιλιακοί πόνοι πριν από μια καρδιακή προσβολή έχουν επεισοδιακό χαρακτήρα, χαλαρώνουν και επιστρέφουν για σύντομες χρονικές περιόδους. Η σωματική ένταση μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στο στομάχι.
  • Κούραση: Η ασυνήθιστη κόπωση είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα ενός επικείμενου εμφράγματος, ειδικά στις γυναίκες. Η κόπωση δεν οφείλεται σε σωματική ή πνευματική δραστηριότητα και κορυφώνεται προς το τέλος της ημέρας. Είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα και δύσκολα περνά απαρατήρητο, καθώς το άτομο δεν μπορεί να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως να κάνει ντους ή να στρώσει το κρεβάτι.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ