Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ


Για ελλιπή προετοιμασία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ και το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν.

«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για το πολύ καλό κλίμα που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν έλεγαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωναν ότι, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική ανοιχτών διαύλων και διαλόγου με την Τουρκία, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, που είχε εντάξει τα ελληνοτουρκικά στο μικροπολιτικό πεδίο».

Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει εάν ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο έθεσε το θέμα του άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Διότι ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι το γεγονός ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση στη Νέα Υόρκη είχαμε εκ νέου παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, έλεγαν χαρακτηριστικά». Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το παρασκήνιο και η αποτίμηση της συνάντησης

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται ακόμα στην αναβολή της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πλανητάρχη τονίζοντας ότι «το τετ α τετ των δυο ανδρών αποτελούσε εξαρχής τον ακρογωνιαίο λίθο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και της συμμετοχής του στη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ. Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου με αλλεπάλληλες διαρροές του είχε ανεβάσει τον πήχη για την επίμαχη συνάντηση. Ως εκ τούτου, μετά την ακύρωση προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν επίσημα: «Είχε προηγηθεί της επίσκεψης η αρμόζουσα διπλωματική προετοιμασία από την κυβέρνηση και τελικά υπήρχε προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ;»

Αναφέρονται μάλιστα σε πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που λένε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά συνάντηση γνωριμίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Ενόχληση και για την παρουσία της Μαρέβας Μητσοτάκη στα έδρανα της ελληνικής αντιπροσωπείας

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν ασχολίαστο και το γεγονός της παρουσίας της Μαρέβας Μητσοτάκη στα έδρανα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Είναι απολύτως λογικό και θεμιτό η σύζυγος του Πρωθυπουργού να τον συνοδεύει σε μία επίσημη αποστολή ή σε ένα ταξίδι λένε. Προφανώς δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Η παρουσία της στα έδρανα της επίσημης αποστολής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτελεί θεσμικό ατόπημα του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι προσωπικό αλλά κατεξοχήν πολιτικό το ζήτημα που προέκυψε. Διότι οι θέσεις της εθνικής μας αντιπροσωπείας στη ΓΣ ΟΗΕ προορίζονται για όσους εκπροσωπούν την Ελλάδα στον ΟΗΕ. Πρωθυπουργό, Μόνιμη Αντιπρόσωπο, υπουργούς και υφυπουργούς, και διπλωματικούς συμβούλους. Για συνοδούς υπάρχουν ειδικές χωριστές θέσεις, στις οποίες παρακάθισαν συνοδοί όλων των αρχηγών κρατών, όπως και του κ. Τραμπ και του κ. Μακρόν. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι βλέπει τη χώρα και την εθνική διπλωματία ως οικογενειακή υπόθεση».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ