Μητσοτάκης: Είπα στον Ερντογάν για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ


Τα όσα είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομογένεια.
«Θέλουμε τον διάλογο, αλλά δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαιά μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Έθεσε και το θέμα του μεταναστευτικού στον Τούρκο πρόεδρο.
Για «ειλικρινή συζήτηση» με τον πρόεδρο της Τουρκίας έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι ομογενείς στον Έλληνα πρωθυπουργό, που βρέθηκε στην Αστόρια, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου «Πέτρος Γ. Πατρίδης», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη που είχαν μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το παρασκήνιο και η αποτίμηση της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είπε στον Τούρκο πρόεδρο τόσο για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

«Ξέρουμε πως θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαιά μας… Με τον πρόεδρο Ερντογάν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Του επισήμανα μία σειρά ζητήματα, όπως η παραβατικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας. Του είπα για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Η Ελλάδα οφείλει να φυλάξει τα σύνορά της και αυτό θα πράξει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους ομογενείς να τον χειροκροτούν.Φωτογραφία InTime NewsΜητσοτάκης: το 2023 θα ψηφίσετε από τον τόπο διαμονής σας

Με αναφορές στο μέλλον αλλά και τον… εκλογικό νόμο (όπου θα υπάρχει και διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού) ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού προς τους ομογενείς.

«Μιλάμε για τη νέα ελληνική κανονικότητα, δημιουργούμε μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που πατάει ξανά στα πόδια της», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, με το κοινό να τον χειροκροτεί αρκετές φορές.

«Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει τα φτερά. Στις 7 Ιουλίου ο λαός μάς έδωσε ισχυρή εντολή και τη βαριά ευθύνη να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Είναι σημαντικό μετά από μία περίοδο διχασμού και έντασης να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα κοινό αφήγημα. Δεν θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των πολλών ή των λίγων θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Click4more: «Φωτογραφία; Ελάτε εδώ, θα… κατέβω» – Η θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στην Αστόρια

Αναφερόμενος στα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός είπε πως «κάναμε καλή αρχή, σχηματίσαμε μία κυβέρνηση που συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική…» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, που «προέρχεται από την ομογένεια και ξέροντας τα προβλήματα μπορεί να τα χειριστεί». Ειδική αναφορά, όταν μίλησε για τις επενδύσεις που… έρχονται, έκανε και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που ήταν παρών στην Αστόρια.

«Στο σύντομο διάστημα της κυβέρνησης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός «άλλαξε η ψυχολογία, ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος, πιο χαμογελαστός. Το κόστος δανεισμού πέφτει ραγδαία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανεβαίνει». Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας «έχουμε μαζί μας την πλειονότητα των πολιτών, ακόμη και ανθρώπων που δεν μας ψήφισαν. Αυτή η κυβέρνηση αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει. Κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο σίγουρη και πιο ασφαλή. Μία από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μειώσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Επίσης, θα στηρίξουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα».Φωτογραφία InTime News

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψήφο των ομογενών: «Εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα… Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση».

Click4more: Τελικά… συναντήθηκαν Τραμπ – Μητσοτάκης έστω… σε δείπνο! «Έλαμψαν» Μαρέβα – Μελάνια

Εξήγησε ότι δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο. Είπε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές. «Αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε τη ελπίδα ότι μέσα από τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα το 2023 θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που ζουν οι ομογενείς.Μήνυμα από την Αστόρια

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση προς τα στελέχη και τους υπουργούς του: «Δεν θα επιτρέψω η καλή αρχή που έχει κάνει η κυβέρνηση να οδηγήσει σε αυταρέσκεια αλαζονεία ή μείωση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου. Κληρονομήσαμε προβλήματα, αλλά έχουμε σχέδιο βαθιά εκσυγχρονιστικό που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Τέλος, έκανε και μια προσωπική αναφορά καθότι έχει ζήσει επτά χρόνια στην Αμερική: «Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ ως πρωθυπουργός εδώ στην Αστόρια, που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Αισθάνομαι με τον τρόπο μου ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο».Φωτογραφία InTime News

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Αμερική πριν από 33 χρόνια. «Έζησα ως νέος φοιτητής τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του ελληνισμού της Αμερικής. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας, που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας και της ιδιαίτερης πατρίδας πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε αυτά τα δέκα χρόνια του χειμώνα που πέρασε η χώρα μείνατε κοντά της».

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στην Αστόρια (από στο 11:00 του video)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ