Μητσοτάκης: Η επιθετικότητα της Τουρκίας θα καταλήξει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στην θάλασσα

Για όλους και για όλα μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της The Washington Post. 

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα στηρίξει και θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε είναι στον Λευκό Οίκο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ δεν δίστασε να πει ότι καλά έκανε ο Τσίπρας που είχε καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς. Τόνισε ότι έχει αγωνιστεί πολύ σκληρά εναντίον του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ενώ όπως είπε παρά το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτικό τζάκι, το έχει ξεπεράσει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα τώρα. Φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν έχω αυτό το πόστο επειδή το είχε κι ο πατέρας μου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πιστός των υπερατλαντικών σχέσεων και θα συνεργαστεί με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ο νούμερο 1 στόχος για την κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, είναι η οικονομία και η ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας. «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το succes story της Ευρωζώνης».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι συγκρότησε μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει αρκετούς τεχνοκράτες «ενώ καταφέραμε να φέρουμε και αρκετούς ανθρώπους εκτός πολιτικής».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου για τον ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά εμείς αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πιο προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στο σχέδιό του «σε συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ» για να υπάρξει μια μαζική αποφόρτιση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να αφαιρέσουμε 30 δισ. ευρώ».

Μιλώντας για το σχέδιό του για τις περικοπές φόρων ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και τη μείωση από το 2020 της εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 24%, «ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Θα έχουμε και χαμηλότερη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους».

Στην σημείωση της δημοσιογράφου για το θέμα των εσόδων ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνεις τη φορολογική συμμόρφωση. Κυνηγάς την “χαμηλή” φοροδιαφυγή σε ταβέρνες και καφετέριες με το να ενθαρρύνεις τους πολίτες να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά». Προσθέτει, δε, ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και αρκετοί πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους και γι’ αυτό κυνηγάμε και τις δύο κατηγορίες. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή που είναι αρκετά αποτελεσματική και στους μεγάλους και στους μικρούς φοροφυγάδες».

Όσον αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών της συνθήκης του Δουβλίνου λέγοντας ότι «έχουμε ξανά ένα μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα».

Στην ερώτηση «αν αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) εστάλησαν από τον Τούρκο πρόεδρο», ο κ. Μητσοτάκης απαντά «αν θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα της στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη. Έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως αντίβαρο για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία».

«Η λύση για το θέμα των προσφύγων στην Τουρκία είναι να δοθούν στη χώρα περισσότερα χρήματα. Ελπίζω ότι κάποτε ο πόλεμος θα τελειώσεις και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των βαρών. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος κάνει λόγο για 70.000 πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος.

Η δημοσιογράφος της Washington Post έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό και το θέμα των πτήσεων των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι «οι υπερπτήσεις είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς, τέλος, για το τι θα ήθελε να λένε οι πολίτες στο τέλος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ ο πρωθυπουργός απαντά «ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που κληρονόμησα».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ