Σάλος από την επίθεση Δοξιάδη στον Κυμπουρόπουλο. “Αρνούμαι να σχολιάσω”

Μια ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη κατά όσων καταψήφισαν ή επέλεξαν το «λευκό» στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία για την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά η αναφορά σε «ασπόνδυλους του λευκού» έχει προκαλέσει σάλο.

Και αυτό γιατί ανάμεσα στους Έλληνες ευρωβουλευτές που επέλεξαν το «λευκό» ήταν και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η φράση «ασπόνδυλους του λευκού» θεωρείται ότι είχε αποδέκτη τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα έγιναν με αφορμή συμπλήρωση 80 χρόνων, την 1η Σεπτεμβρίου, από την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με τον τίτλο «Η σημασία της Ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης», που έγινε δεκτό με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά. Χαρακτηρίζει τη Σοβιετική Ένωση συνυπεύθυνη με τη ναζιστική Γερμανία για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραπέμποντας στο σύμφωνο μη επίθεσης ως μια συμφωνία συμμαχίας.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook πριν μερικές μέρες, ο Απόστολος Δοξιάδης επιτέθηκε σε όσους ευρωβουλευτές δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα, κάνοντας λόγο για «δειλούς απόντες», «ασπόνδυλους του λευκού». Σε αυτούς, έγραψε, και σε όσους το καταψήφισαν, «αξίζει ακέραια η ντροπή της στάσης τους. Αλλά ειδικά όσοι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ οφείλουν να εξηγήσουν την ψήφο τους (οι άλλοι, Σύριζα και ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, είναι τουλάχιστον συνεπείς στην πίστη τους σε ολοκληρωτικά συστήματα)», έγραψε ο Απόστολος Δοξιάδης.

Δείτε την ανάρτησή του

Και η… επιθυμία του για απάντηση και εξήγηση της ψήφου έγινε πραγματικότητα από τον ίδιο τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Από την περασμένη Τρίτη, όταν ο Απόστολος Δοξιάδης έκανε την αναφορά στους «ασπόνδυλους του λευκού», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν είχε απαντήσει. Το έκανε σήμερα (26.09.2019) με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook.

Αφού τονίζει πως αρνείται να σχολιάσει «την έμμεση αναφορά περισπούδαστου ανδρός στο πρόσωπό μου». Και το κάνει, όπως λέει, «όχι για λόγους σνομπισμού, αλλά ακριβώς γιατί ο χαρακτηρισμός «ασπόνδυλοι του λευκού» δεν είχε -όπως θα ανέμενε κάποιος από έναν προβεβλημένο συγγραφέα και σκηνοθέτη- τη βαρύτητα της ονομαστικής αναφοράς. Εξάλλου, η μειωμένη παρουσία στον οργανισμό μου του γονιδίου SMN1, που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της εντολής κίνησης από τον εγκέφαλο στους μύες μέσω της σπονδυλικής στήλης, δεν δικαιολογεί και ιατρικά έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψω στον εαυτό μου να συνηθίσει στην απανθρωποποίηση, αλλά και δεν θα παραβλέψω την επιστημονικά ορθή, διαχρονική παρατήρηση ότι από τη σπονδυλική στήλη καταλαβαίνει κάποιος σε τι λογής εποχή ανήκει ένας άνθρωπος. Πιθανολογώ, δε, ότι στα πλαίσια της αστικής ευγένειας που θέλουμε να μας διακρίνει, θα ακολουθήσει μια «συγνώμη για τον ατυχή χαρακτηρισμό, σε καμία περίπτωση κ. Κυμπουρόπουλε δεν σας αφορούσε προσωπικά»».Γιατί ψήφισα λευκό

Παράλληλα, όμως, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος απαντά γιατί ψήφισε λευκό. Γιατί, όπως τονίζει, «το εν λόγω κείμενο εξισώνει ανιστόρητα, καθότι ατεκμηρίωτα, τον ναζισμό με τον κομμουνισμό» και δεν κάνει «απολύτως καμία αναφορά για τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και στα εκατομμύρια πολιτών της που έδωσαν τη ζωή τους για τη νίκη κατά του φασισμού και τη συντριβή του ναζισμού στην Ευρώπη».

«Σεβόμενος τις προσωπικές μου αρχές και αξίες, τον ιδρυτή του κόμματος που εκπροσωπώ, τους συναδέλφους των ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων, επέλεξα το λευκό σε μια εποχή που εύκολα μπορεί να επιστρέψει στο μαύρο. Θα ήθελα, τέλος, να σας διαβεβαιώσω ότι στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού που έχω επιλέξει να δρω, σεβόμενος την εμπιστοσύνη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, ψηφίζω μελετώντας στοιχεία, κάπου μακρυά από τον οπαδικό κομματισμό. Θέλω ουσία και όχι φωνές. Η αντιμετώπιση της Ιστορίας απαιτεί σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Δείτε όλα όσα έγραψε

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here