Απορρίπτει η ΝΔ την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση των διατάξεων κράτους – εκκλησίας

Απορρίπτει η ΝΔ την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Αντιδράσεις για την ψήφο των αποδήμων.

Με τη πρώτη θεματική ενότητα των άρθρων 3 (παρ. 1,2,3) 13 (παρ. 5), 33 και 59 που αφορούν τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, άρχισε την Πέμπτη (26.9.2019) επί της ουσίας, στην επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, η συζήτηση επί των 49 συνολικά προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αμετακίνητα από τις αρχικές τους θέσεις, με την πρώτη να χαρακτηρίζει «ιδεοληπτική» την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να της καταλογίζει ιδεολογικά παιχνίδια και να απορρίπτει τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, τόσο στο άρθρο 3 για τη κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, όσο και στα άρθρα 13, 33 και 59 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου και τις διακριτές σχέσεις κράτους – εκκλησίας . ΣΥΡΙΖΑ: «Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία»

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την υιοθέτηση μιας αναγκαίας ρύθμισης, που όπως υποστήριξαν, δεν κλονίζει την θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει την εκκλησία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα άρθρα στην προηγούμενη προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, είχαν λάβει λίγο πάνω από 151 ψήφους, και έτσι για να ενταχθούν στον συνταγματικό χάρτη της χώρας οι αλλαγές, χρειάζεται από τη παρούσα αναθεωρητική Βουλή να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές.ΝΔ: «Aνθρακες, καπνός, αέρας» η πρόταση της Κουμουνδούρου

Απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι είναι «άνθρακες, καπνός, αέρας» και πρόσθεσε ότι όλοι οι κορυφαία συνταγματολόγοι λένε ότι το Σύνταγμα είναι πολλαπλώς εξοπλισμένο απέναντι σε οποιοδήποτε θρησκευτικό χρωματισμό.

Ανέφερε ακόμα, ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του άρθρου 3, αποτελεί ρωγμή στο χαρακτήρα του λαϊκού κράτους και της επικρατούσας θρησκείας.

«Η συνταγματική καθιέρωση της επίσημης θρησκείας, χαρακτηρίζει τη θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και δεν αποτελεί, ούτε ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, ούτε περισσότερα προνόμιά τους», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:

«Η προστασία των ατομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων , η κατοχύρωση της ελεύθερης θρησκευτικής συνείδησης και η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, κατοχυρώνονται και διασφαλίζονται πλήρως και πολλαπλώς από το Σύνταγμα μας. Οι συνταγματικές διατάξεις, προστατεύουν παράλληλα την πολιτεία, να μην διολισθήσει σε μη κοσμικές αντιλήψεις».

«Διασφαλίζεται πλήρως η ελεύθερη συμμετοχή κάθε νόμιμου πολίτη στη πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική του συνείδηση.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει η κατάργηση του άρθρου 3 που παραβιάζει το χαρακτήρα του ελληνικού κράτους», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.Κατρούγκαλος και Σία

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλόγισε στην ΝΔ, αναχρονιστικές, όσο και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που όπως είπε, δεν την αφήνουν να κάνει βήματα μπροστά σε μία τόσο κορυφαία διαδικασία.

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός «εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου», τονίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία συγκλίσεων και ευρύτατων συναινέσεων σε μία τόσο κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρότεινε να απαλειφθεί η παρ. 3 του άρθρου 3 του συντάγματος για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, το οποίο χαρακτήρισε αντινεωτερικό, τονίζοντας ότι είναι «εντελώς παράλογο να συζητάμε αυτό το θέμα τον 21ο αιώνα», και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνταγματικής πρόβλεψης για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Έντονα επικριτική για την άρνηση, όπως είπε, της ΝΔ, να συμβάλει σε ένα εποικοδομητικό κλίμα διαλόγου για να βρεθούν ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις, εμφανίστηκε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Η αντίληψη και στάση της ΝΔ είναι πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Αυτό ήταν και το σύνθημα της Χούντας», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.Ρουσόπουλος – Στυλιανίδης: Επαρκείς οι διατάξεις του Συντάγματος

Από τη ΝΔ, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας δεν συνάδει με το σκοπό του Συντάγματος, και τόνισε ότι η αλλαγή κατεύθυνσης θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της ελλαδικής εκκλησίας με το Πατριαρχείο. Επίσης, χαρακτήρισε έωλο τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το κράτος δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο, και τόνισε πως «ρητώς και επαρκώς κατοχυρώνεται συνταγματικά η θρησκευτική ελευθερία και δεν εγείρεται κανένα θέμα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, καταλόγισε προσπάθεια παρερμηνείας του όρου «επικρατούσα θρησκεία», τονίζοντας πως «είναι σαφές στο Σύνταγμα μας ότι δεν ταυτίζεται η εκκλησία με το κράτος αλλά με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».Αντιδράσεις με αφορμή την εξαγγελία Μητσοτάκη για ψήφο στους απόδημους από το 2023

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στην χθεσινή δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Έλληνες της Αστόριας, για ψήφο των ομογενών από τους τον τόπο διαμονής τους το 2023, χαρακτηρίζοντας την fake news.

«Όχι μόνο είναι κατασκευασμένο και ανύπαρκτο ότι αφορά μια ακόμα Ελλάδα το θέμα γιατί οι Έλληνες που άφησαν την Ελλάδα την εποχή της κρίσης υπολογίζονται σε 300.000 αλλά κάθε Έλληνας που έχει την ελληνική ιθαγένεια και είναι γραμμένος στα δημοτολόγια μπορεί και να ψηφίζει. Άρα πόσοι Έλληνες είναι δυνητικά στο εξωτερικό και μπορούν να ψηφίζουν; Μια άλλη ακόμα Ελλάδα; Τριακόσες χιλιάδες είναι δυνητικά το μέγεθος του εκλογικού σώματος στο εξωτερικό και εσείς το αποσιωπάτε αυτό. Δεν γίνεται όμως με ψέματα και τέτοια επιχειρήματα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που συγκροτήσαμε επιτροπή ειδικών για το θέμα αυτό», κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ