Απόφαση σταθμός: Καταχρηστική η απόλυση υπαλλήλου που αντικαταστάθηκε από… ρομπότ.

Καταχρηστική κρίθηκε η απόλυση μιας γυναίκας που εργαζόταν ως ταμίας σε ξενοδοχείο αλλά αντικαταστάθηκε από… ρομπότ. Την απόφαση σταθμό πήρε δικαστήριο στην Ισπανία.

Η γυναίκα εργαζόταν επί 13 χρόνια σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων. Τον περασμένο Μάρτιο απολύθηκε για… τεχνικούς λόγους και την αντικατέστησε ένα πληροφοριακό πρόγραμμα διαχείρισης. Ένα ρομπότ, σαν να λέμε…

Το δικαστήριο της Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια «απεφάνθη πως είναι καταχρηστική η λύση του συμβολαίου μιας υπαλλήλου πολυεθνικής του τουριστικού κλάδου (…) που απολύθηκε αφού εργάστηκε 13 χρόνια ως υπάλληλος γραφείου, για να αντικατασταθεί από ένα πληροφοριακό πρόγραμμα ή bot διαχείρισης», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

«Η αυτοματοποίηση μέσω των bot ή ρομπότ, με τη μοναδική δικαιολογία της μείωσης του κόστους, καταλήγει να περιορίζει το δικαίωμα στην εργασία για να ενισχύσει την ελευθερία της επιχείρησης», τονίζει ο δικαστής στην απόφασή του.

Το ξενοδοχείο πρέπει να «επαναπροσλάβει την υπάλληλο εντός 5 ημερών μετά την έκδοση της απόφασης» ή να αυξήσει σε άνω των 28.000 ευρώ την αποζημίωσή της, αποφάσισε ο δικαστής.

Η απόφαση αυτή, κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, αφορά μια μονάδα της εταιρείας Lopesa, με έδρα το Γκραν Κανάρια, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι.

Η ταμίας αντικαταστάθηκε από ένα εργαλείο διαχείρισης απαιτήσεων ή RPA (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών). Μια μηχανή που, σύμφωνα με την απόφαση, «κάνει όσα της ανατίθενται από τις 17.15 έως τις 06.00» τις εργάσιμες ημέρες και «εργάζεται 24 ώρες ασταμάτητα τις αργίες».

Η υπάλληλος έλαβε τον Μάρτιο μια επιστολή απόλυσης για «τεχνικούς λόγους», μια δικαιολογία που ο δικαστής απέρριψε.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here