Ψευδή στοιχεία για τη Βενεζουέλα παρέδωσε στον ΟΗΕ ο Ντούκε


Για ψεύτικα στοιχεία εγκαλείται ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, αναφορικά με πληροφορίες που παρέδωσε στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Ο Ιβάν Ντούκε παρέδωσε την Πέμπτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έναν φάκελο στον οποίο περιέχονται «αποδείξεις» για την παρουσία ανταρτών της οργάνωσης ELN στη Βενεζουέλα.

Σε αυτόν όμως περιλαμβάνονταν ψευδείς πληροφορίες για τουλάχιστον μια φωτογραφία καθώς ανέφερε πως εμφανίζονται αντάρτες που κάνουν «κατήχηση» σε μαθητές «σχολείων» στην επαρχία Τασίρα της Βενεζουέλας τον Απρίλιο του 2018.

Στη φωτογραφία, που ανέβασε ο Ντούκε στο twitter, φαίνονται άνδρες και γυναίκες με στρατιωτικές στολές αγγαρείας, που φορούν περιβραχιόνια με τα χρώματα του ELN, να μιλούν σε τουλάχιστον 11 παιδιά.

Αυτή η φωτογραφία όμως δεν ήταν από την Βενεζουέλα αλλά από την… Κολομβία και είχε δημοσιευθεί το 2015 στην τοπική εφημερίδα της πόλης Μεντεγίν Ελ Κολομπιάνο.

Συγκεκριμένα δείχνει τη στρατολόγηση από τους αντάρτες του ELN παιδιών από την πόλη Ελ Τάμπο, στην επαρχία Κάουκα της δυτικής Κολομβίας, 1.200 χιλιόμετρα μακριά από την επαρχία Τασίρα της γειτονικής χώρας.

«Η πληροφορία αυτή δεν αφορά την παρουσία του ELN στη Βενεζουέλα, τραβήχτηκε στην Κάουκα. Την πήραμε κατ’ αποκλειστικότητα από την Κάουκα το 2015. Μας την έδωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο Χαβιέρ Αλεξάντερ Μασίας, αρχισυντάκτης της El Colombiano.

Η Κολομβία εδώ και αρκετά χρόνια κατηγορεί τη Βενεζουέλα πως προσφέρει καταφύγιο στους αντάρτες και τους διακινητές ναρκωτικών της χώρας, όμως ο Νικολάς Μαδούρο αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, ενώ έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, αφού αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ