ΕΛΠΕ: Επιτόκιο 2 % και υπερκάλυψη 5 φορές για την ομολογιακή έκδοση της εταιρείας

Για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

Με σταθερό χαμηλό επιτόκιο 2% και σημαντική υπερκάλυψη (κατά 5 φορές) έκλεισε σήμερα η ομολογιακή έκδοση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Η μεγάλη προσφορά κεφαλαίων σε συνδυασμό με το χαμηλό επιτόκιο οδήγησε την εταιρία στην απόφαση να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια (500 εκατ. ευρώ αντί για 400 εκατ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός).

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ενώ κύκλοι της διοίκησης των ΕΛΠΕ εξέφραζαν μιλώντας στο ΑΠΕ την πλήρη ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της έκδοσης, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην έκδοση συμμετείχαν μεγάλα επενδυτικά funds με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 1.4 δισ. ευρώ, με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της απόδοσης σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση και την αύξηση του ύψους της Έκδοσης κατά 25% από 400 εκατ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2% και οι νέες ομολογίες, πενταετούς διάρκειας, αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου

Σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου 240 εκατ. ευρώ) προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών εκδόσεως της θυγατρικής των ΕΛΠΕ HPF, λήξης Οκτωβρίου 2021, με επιτόκιο 4,875% και την εγγύηση της Εταιρείας που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 αναδεικνύοντας τη στήριξη από υφιστάμενους ομολογιούχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για τον Όμιλο ΕΛΠΕ και την πρώτη unrated διεθνή έκδοση Ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης και για την Ελληνική οικονομία. Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2.125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του Ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης του βιβλίου.»

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των Ομολογιών λήξης 2021, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Η Έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, μειώνοντας το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης ύψους κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here