«Σε ευχαριστούμε» – Χαλκ Χόγκαν: «Περήφανος λαός οι Έλληνες»


Ο Χαλκ Χογκαν, ο θρυλικός «Immortal» του WWE, o μεγαλύτερος σταρ στην ιστορία του παγκόσμιου wrestling μιλάει για όλα. Ο θαυμασμός του για την Ελλάδα, η ταινία με τον Σιλβέστερ Σταλόνε και η μετάνοια για το ρατσιστικό ατόπημα.

Η ιστορία του αθλητισμού είναι γεμάτη από ιστορίες που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη δύναμη του ανθρώπινου χαρακτήρα. Μυθικοί ήρωες που έγραψαν την δική τους ιστορία.

Οι Πελέ και Μαραντόνα στο ποδόσφαιρο, ο Μάικλ Τζόρνταν στο μπάσκετ, ο Γιουσέιν Μπολτ στον στίβο, ο Μοχάμεντ Άλι στην πυγμαχία, ο Μάικλ Φελπς στην κολύμβηση, ο Ρότζερ Φέντερερ στο τένις, ο Μίκαελ Σουμάχερ στην F1.

Το αμερικάνικο wrestling, το οποίο ανέκαθεν έμοιαζε περισσότερο με show και λιγότερο με σπορ, ανέδειξε τους δικούς του θρύλους κυρίως στη δεκαετία του ’80 όπου έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα η δημοτικότητα του.

Ο Χαλκ Χόγκαν για πολλούς πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την γιγάντωση του αθλήματος. Πολλοί πιστεύουν πως ο «Immortal» είναι ο σπουδαιότερος όλων των εποχών.

Αντίθετα, οι πολέμιοι του θεωρούν πως η κληρονομιά που άφησε στο WWE (πρώην WWF) ήταν προϊόν μάρκετινγκ και προνομιακής μεταχείρισης.

Ο Hulk Hogan ήταν ο πρώτος megastar στο WWE. Ασφαλώς υπήρχαν θρυλικοί παλαιστές αρκετά χρόνια πριν κυριαρχήσει η Hulkamania.

Μπρούνο Σανμαρτίνο, Χάρλι Ρέις, Ντάστι Ρόουντς και Μπάντι Ρότζερς αποτέλεσαν ινδάλματα. Κανείς τους όμως δεν πλησίασε σε δημοτικότητα τον άκρως επικοινωνιακό και ιδιαιτέρως ευφυή Hulkster που ήξερε πως να λανσάρει την εικόνα του ηθικού παλαιστή που τιμωρούσε οποιονδήποτε βρισκόταν στο διάβα του.

Ο 62χρονος Χόγκαν ήταν τόσο δημοφιλής σε σημείο να προσελκύσει το ενδιαφέρον 93.000 θεατών στο Σίλβερντομ του Μίσιγκαν το 1987 όταν αντιμετώπισε στο πλαίσιο της Wrestlemania III τον επίσης εμβληματικό «Andre the Giant»!

O Terry Bolea, όπως είναι το πραγματικό του όνομα για πολλά χρόνια αποτέλεσε τον απόλυτο πρεσβευτή και στυλοβάτη του WWE.

Ακόμη και όταν παρέδωσε την σκυτάλη στη Wrestlemania V1 (1990) στον Ultimate Warrior (σ.σ.: RIP) παρέμεινε στις επάλξεις αφού ο μεγάλος αντίπαλος δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Ο Χαλκ Χόγκαν μπορεί να μην φημίζονταν για την τεχνική του στο wrestling αλλά γνώριζε καλύτερα από τον καθένα πως θα ξεσηκώσει τους θεατές καθιστώντας κάθε αναμέτρηση του άκρως συναρπαστική για το φιλοθεάμων κοινό που αναζητούσε νέα είδωλα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως εισχώρησε σε κάθε αμερικανική οικογένεια αποτελώντας πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τα παιδιά. Η φράση του «πάρτε τις βιταμίνες σας και πείτε την προσευχή σας», ήταν η αγαπημένη μίας ολόκληρης γενιάς Αμερικανών που καμάρωναν για τον ήρωα τους. Ο μουστακαλής με τα μπράτσα, την ξανθιά χαίτη, κράδαινε την αστερόεσσα φορώντας την αθλητική περιβολή του σε κίτρινη και κόκκινη απόχρωση.

Προκαλούσε ντελίριο ενθουσιασμού κατά την είσοδο του στο «ρινγκ» υπό του ήχους του τραγουδιού του «I am a Real American». Ηθική και θέαμα.

Οι ήρωες του wrestling στη δεκαετία του ’80 παρέπεμπαν σε καρτούν. Η δράση του Χόγκαν συμπυκνώνεται στην πιασάρικη ατάκα του: «Whatcha gonna do brother, when Hulkamania runs wild on you!?»

Η εποχή που μεσουρανούσε περιγράφεται ως «Hulkamania». Κατατρόπωνε τους αντιπάλους του, οι οποίοι γνώριζαν τις συνέπειες της «Hulkamania» εν μέσω αποθέωσης από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του.

Ήταν ο απόλυτος headliner στην διεξαγωγή των οχτώ από τις εννιά πρώτες Wrestlemania!

O Χόγκαν όμως δεν έμεινε εκεί. Γνώρισε καθολική αναγνώριση και στο World Championship Wrestling (WCW) που αποτέλεσε τον μεγάλο αντίπαλο του WWE. Για 88 συνεχόμενες εβδομάδες το WWE υστερούσε σε έσοδα σε όλα τα επίπεδα ελέω Hogan (εισιτήρια και merchandising).

Κατέκτησε συνολικά 12 φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητής (6 φορές στο WWF/E και ισάριθμες στο WCW), ενώ έγινε ο πρώτος που κέρδισε σε δύο διαδοχικά Royal Rumbles (1990, 1991).

Το gazzetta.gr συνάντησε τον θρυλικό σταρ του wrestling στο Λονδίνο κατά την διάρκεια ενός event με την παρουσία εκατοντάδων φαν του Αμερικανού celebrity από κάθε σημείο της Ευρώπης. Ο «Hulkster» παρά την κόπωση του μίλησε στο gazzetta.gr.

«Λατρεύω την Ελλάδα, ζείτε σε μία από την ομορφότερες χώρες του κόσμου. Αδερφέ, γνωρίζω πως έχω αρκετούς οπαδούς στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’90 και είναι πάντα χαρά μου να γνωρίζω Έλληνες. Είστε περήφανος λαός. Να προσέχετε την χώρα σας και ελπίζω σύντομα να σας επισκεφθώ».

To 2002 έθαψε το τσεκούρι του πολέμου σε μία ιστορική εκεχειρία με το αφεντικό του WWE, Vince McMahon επιστρέφοντας εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

To 2005 έγινε μέλος του Hall of Fame, ενώ πριν μερικούς μήνες διεγράφη από τα μητρώα του WWE  λόγω ενός ηχητικού αποσπάσματος όπου ο εμβληματικός Xάλκ υπέπεσε κατ’ επανάληψη σε ρατσιστικά σχόλια.

Ο Χόγκαν πιστώνεται το γεγονός πως έβαλε το wrestling σε όλα τα νοικοκυριά της Αμερικής έχοντας συμμετοχή σε ταινίες, τηλεοπτικά shows και διαφημίσεις, ενώ το 2002 φόρεσε και πάλι την χρυσή ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή μολονότι είχε πατήσει τα 48!

Ήταν ο πρώτος αθλητικής Wrestling που κόσμησε το εξώφυλλο του Sports Illustrated, ενώ αντιμετώπισε τον Σιλβέστερ Σταλόνε στο Rocky ΙΙΙ ως Thunderlips.

O σούπερ ήρωας του wrestling τονίζει στο gazzetta.gr πως 33 χρόνια μετά την συμμετοχή του στο Rocky επιθυμεί να συνεργαστεί ξανά με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Ναι, θα ήθελα να ξαναπαλέψω με τον Σταλόνε όπως έκανα στο Rocky ΙΙΙ. Θα προτιμούσα να υποδυθώ τον κακό. Πάντα μου άρεσε να παίρνω ρόλους σε ταινίες. Έχει πλάκα. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι πρωταγωνιστής η κομπάρσος. Θα ήταν υπέροχο εάν αυτό συμβεί στο Expendables».

Πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικά σποτ από κοινού με τον Mr Τ (βλέπε Rocky) και την Σίντι Λόπερ, ενώ στην πρώτη Wrestlemania το 1985 βρέθηκε στο ρινγκ με τον σπουδαίο Μοχάμεντ Άλι.

Κατά την διάρκεια της 40χρονης καριέρας του ηττήθηκε ελάχιστες φορές με καθαρό τρόπο. Ήταν ένα τρικ του WWF (μετέπειτα WWE) προκειμένου να προστατεύσει το image του.

Ο «Immortal» υποβλήθηκε σε οχτώ χειρουργικές επεμβάσεις στην πλάτη του προκειμένου να συνεχίσει να ψυχαγωγεί τα εκατομμύρια των θαυμαστών του. Πάντα θεωρούσε πως ο ίδιος είναι πάνω από το WWE. Η αλήθεια είναι πως έβαλε το wrestling στον χάρτη, όμως δεν ήταν μόνος.

«Θρύλοι» όπως οι Macho Man, Roddy Piper, Andre the Giant, Ultimate Warrior, Jim Duggan, Undertaker, Ted DiBiase έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην εκτίναξη της δημοτικότητας του.

Στην κριτική που του ασκούσαν απαντούσε: «Πολύ πριν από όλους αυτούς με την παρουσία μου και μόνο γινόταν sold out στο Madison Square Garden».

Πράγματι το WWE οφείλει πολλά για αυτό που είναι σήμερα στον Hulkster. Τα έσοδα του ανέρχονται τις 725 εκατ. δολάρια. Τουλάχιστον 13 εκατ. τηλεθεατές σε 145 χώρες παρακολουθούν επί 24ώρου βάσης τα ματς που κόβουν την ανάσα.

Τον Αύγουστο του 2007, ο γιος του, Νικ ενεπλάκη σε τροχαίο αφήνοντας τον φίλο του Τζον Γκρατσιάνο βαριά τραυματισμένο. Το Μάιο του 2008 ο νεαρός καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση. Τον ίδιο μήνα, η σύζυγός του Xόγκαν, Λίντα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου βάζοντας τέλος στον γάμο τους έπειτα από 24 χρόνια.

Το προφίλ του «Immortal», του ατσαλάκωτου ινδάλματος για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο επλήγη ακόμη περισσότερο στα χρόνια που ακολούθησαν.

Ο σούπερ σταρ του Wrestling σχεδόν χρεοκόπησε, καθώς έχασε το 70% της περιουσίας του. Το 2012 διέρρευσε sex tape, όπου ο Χόγκαν πρωταγωνιστούσε έχοντας ως παρτενέρ την πρώην σύζυγο του κολλητού φίλου του, ραδιοφωνικού παραγωγού Bubba Τhe Love Sponge.

Τον περασμένο Ιούλιο κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα μία συνέντευξη του Hulkster από το 2012, όπου ο 62χρονος σταρ χρησιμοποιούσε ρατσιστικές εκφράσεις. Παρά την μεταμέλεια του δεν γλίτωσε την διαγραφή του από τα μητρώα του WWE.

«Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου. Αυτό συνέβη πριν από οχτώ χρόνια και έχω ζητήσει συγνώμη. Λυπάμαι ειλικρινά. Είναι το χειρότερο πράγματα που έχω πει στη ζωή. Όλοι γνωρίζουν αδερφέ ποιος είναι ο Χαλκ Χόγκαν».

Τίποτα όμως δεν μπορεί να ανακόψει την Hulkamania μολονότι τα χρόνια πέρασαν. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες επισκέφθηκε την Αγγλία. Οι εμφανίσεις του σε Λονδίνο και Σέφιλντ αποτέλεσαν πόλο έλξης. Χιλιάδες οπαδοί από κάθε σημείο της Ευρώπης έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον παιδικό ήρωα τους. Και εκείνος δεν τους απογοήτευσε.

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον. Το wrestling είναι η ζωή μου και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Δεν θα μπορούσα να ανταλλάξω με κάτι την αγάπη του κόσμου και τις στιγμές που έχω ζήσει στο ρινγκ».

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ