Μαρόκο: Επτά νεκροί από το ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες


Τα πτώματα επτά Μαροκινών, που προσπαθούσαν να φθάσουν στις ακτές της Ισπανίας, ανασύρθηκαν το Σάββατο (28/9) κοντά στην Καζαμπλάνκα, μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί, ανακοίνωσαν οι Αρχές του βασιλείου.

Τα πτώματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, ξεβράστηκαν στην παραλία Άιν Χαρούντα, 17 χιλιόμετρα από την Καζαμπλάνκα, στις ακτές του Μαρόκου στον Ατλαντικό, μετά το ναυάγιο του φουσκωτού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί, σύμφωνα με τις Αρχές.

Τρεις ακόμη άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, αλλά χωρίς τις αισθήσεις τους, και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου, το MAP, που επικαλέστηκε τις Αρχές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν επιβιβαστεί στο πλεούμενο δεν έχει διευκρινιστεί.

Από τον Ιανουάριο, πάνω από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Ισπανία διά θαλάσσης, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Οι αναχωρήσεις γίνονται συχνότερα από τις ακτές του Μαρόκου στη Μεσόγειο, στο βόρειο τμήμα του βασιλείου, που απέχουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη νότια Ισπανία.

Οι αφίξεις μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού στην Ισπανία έχουν πάντως μειωθεί αισθητά φέτος.

Την περασμένη χρονιά, οι Αρχές του Μαρόκου απέτρεψαν περίπου 89.000 «απόπειρες παράτυπης μετανάστευσης», 29.000 εξ αυτών διά θαλάσσης, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 140 εκατομμύρια ευρώ το 2018 για τη διαχείριση της μετανάστευσης στο Μαρόκο.

Οι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη είναι στην πλειονότητά τους πολίτες χωρών της δυτικής Αφρικής. Όμως, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες νεαρών Μαροκινών να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, καθώς τη χώρα τους μαστίζουν βαθιές ανισότητες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ