ΕΝΦΙΑ και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το 2020 να επιβάλλει ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Επιπλέον, το σχέδιο εξετάζει την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές της χώρας για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν προσδιοριστεί τιμές ζώνης.

Η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κυμανθεί από 19 ως 443 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, τα εκτός σχεδίου ακίνητα φορολογούνται ελάχιστα. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα διαμορφώσουν τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων, όπως οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής.

Οικισμοί σε τουριστικές περιοχές

Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο θα βρεθούν οικισμοί που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, στους οποίους ακίνητα με πολύ μεγάλη εμπορική αξία επιβαρύνονται με ιδιαίτερα χαμηλό ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπου πολυτελείς εξοχικές κατοικίες επιβαρύνονται με τον ίδιο φόρο -ή ακόμη και μικρότερο- με κάποιον που έχει ένα μικρό διαμέρισμα σε μια πόλη.

Αγροτεμάχια

Σε δεύτερη φάση, εντός του 2020, αναμένεται να διαμορφωθούν οι αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης είναι περίπου 1 ευρώ το στρέμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτες οικοπέδου τεσσάρων στρεμμάτων στην Σαντορίνη καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ μόλις 6,45 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις νέες αντικειμενικές αξίες που αφορούν ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές που ισχύουν σε γειτονικές περιοχές.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Realnews

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here