Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστρία. Μεγάλο φαβορί ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία λιγότερο από δυο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, μετά το σκάνδαλο Στράχε που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Κουρτς.

Ένα σκάνδαλο που οδήγησε στα τέλη Μαΐου στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου κι εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία.

Στις κάλπες, που άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), όταν θα μεταδοθεί και η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για το αποτέλεσμα, καλούνται 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι 16 ετών και άνω προκειμένου να εκλέξουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής από τους υποψήφιους συνολικά οκτώ κομμάτων.

Το επίσημο, προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στην Αυστρία στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ το οριστικό, τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή πιθανόν μόνον την Πέμπτη, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, που τη φορά αυτή έφτασαν τα 1.070.933, αριθμό-ρεκόρ.

Όσον αφορά στην έκβαση της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων εμφανίζουν το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς σταθερά στην πρώτη θέση.

Στην τελευταία, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το ποσοστό του ανέρχεται στο 34% έναντι 31,5% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο υψηλότερο από 23% (26,9% το 2017).

Ακολουθεί, στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21% (26% στις τελευταίες εκλογές) το Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ για τους Πράσινους,οι οποίοι στις εκλογές του 2017 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή,καταγράφεται ποσοστό 11%.

Πέμπτο εμφανίζεται το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 8% (5,3% το 2017) και έκτο το κόμμα «Τώρα», το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 2% και φέρεται να οδεύει να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής.

Χωρίς αυτά να αναφέρονται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, περί το 1% φέρεται να κυμαίνεται το ποσοστό δύο πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων αριστερής απόκλισης, «Αριστερή Πλατφόρμα» και «Αλλαγή».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here