Λιβύη: Δεκάδες μετανάστες διέφυγαν έπειτα από τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο


Τουλάχιστον 71 παράτυποι μετανάστες, που διασώθηκαν έπειτα από τέσσερις ημέρες στη θάλασσα και ενώ διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο, μεταφέρθηκαν στις ακτές ανατολικά της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, όμως κατόπιν διέφυγαν και δεν έγινε καμία προσπάθεια να συλληφθούν, δήλωσε αξιωματικός του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Λιβύη έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε κόμβο διέλευσης για εκατομμύρια μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια και προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία διά θαλάσσης, όμως πολλοί από αυτούς αναχαιτίζονται στη θάλασσα από τη λιβυκή ακτοφυλακή, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι φουσκωτό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες αναποδογύρισε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και ότι η λιβυκή ακτοφυλακή έστειλε περιπολικό για να τους αναζητήσει.

Κανένας από τους μετανάστες δεν πνίγηκε ούτε τραυματίστηκε στο περιστατικό, όμως δύο βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση έπειτα από τέσσερις ημέρες στη θάλασσα χωρίς τροφή και νερό και τους προσφέρθηκαν ιατρικές βοήθειες, είπε ο αξιωματικός του λιβυκού ΠΝ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Αφού οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν πίσω στην ακτή περί τις 09:30 [χθες Κυριακή], διέφυγαν», αφηγήθηκε ο αξιωματικός.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στην πόλη Αλ Χουμς, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Ο αξιωματικός, ο οποίος έκανε δηλώσεις από την Αλ Χουμς, εξήγησε ότι δεν είχαν ληφθεί διαταγές να χρησιμοποιηθεί βία για να τεθούν υπό κράτηση οι μετανάστες και οι άνδρες του ΠΝ δεν προσπάθησαν να τους μεταφέρουν σε κάποιο από τα κέντρα κράτησης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ένας εκπρόσωπος της λιβυκής ακτοφυλακής στην Τρίπολη, ο Αγιούμπ Κάσεμ, επιβεβαίωσε ότι διεξήχθη επιχείρηση διάσωσης, ωστόσο δήλωσε πως οι μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μεταχθούν σε κέντρο κράτησης.

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης της ΚΕΕ, όπου σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ επικρατούν πολύ συχνά απάνθρωπες συνθήκες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ