Οργή Πάπα κατά Τραμπ και Ευρωπαίων για το προσφυγικό

Την οργή του για τις χώρες που φτιάχνουν όπλα που χρησιμοποιούνται σε πολέμους αλλά αρνούνται να υποδεχτούν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδας τους λόγω των πολέμων αυτών εξέφρασε, για άλλη μια φορά, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Παιδί Ιταλών μεταναστών και ο ίδιος, ο Πάπας Φραγκίσκος επιτίθεται συχνά στις πολιτικές που ακολουθούν στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν υιοθετήσει αντιμεταναστευτική ρητορική.

Συχνά, επίσης, ο Πάπας έχει στηλιτεύσει το εμπόριο όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών. Την Κυριακή (28.09.2019) στο κήρυγμά του ενώπιον 40.000 καθολικών πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συνέδεσε το ζήτημα του πολέμου με αυτό της μετανάστευσης, καθώς η ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιόρτασε τη δική της Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων.

«Οι πόλεμοι πλήττουν μόνο κάποιες χώρες του κόσμου, όμως τα όπλα με τα οποία γίνονται παράγονται και πωλούνται από άλλες χώρες, που εμφανίζονται κατόπιν απρόθυμες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που δημιουργούν οι συρράξεις», διαπίστωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στη χθεσινή λειτουργία ήταν παρόντες πολλοί μετανάστες και στελέχη οργανώσεων που τους προσφέρουν βοήθεια. Ακούστηκαν εξάλλου κατά τη διάρκειά της αφρικανική, ισπανική και πορτογαλική μουσική, πέρα από την παραδοσιακή εκκλησιαστική μουσική.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κρίνει ότι οι ηγέτες των κρατών του κόσμου γίνονται ολοένα πιο «ελιτιστές και σκληροί έναντι των αποκλεισμένων» και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον των χριστιανών να φροντίζουν όλους όσοι αφέθηκαν πίσω από την «κουλτούρα της απόρριψης των αχρήστων» που ριζώνει, όπως είπε, στην κοινωνία.

«Αυτό σημαίνει να είσαι γείτονας όλων αυτών που υφίστανται κακομεταχείριση, που εγκαταλείπονται στους δρόμους του κόσμου μας, να καταπραΰνεις τις πληγές τους, να τους πηγαίνεις στο πλησιέστερο καταφύγιο όπου μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους», εξήγησε.

Ο κόσμος δεν μπορεί να επιδεικνύει αδιαφορία μπροστά στην «παγερή απομόνωση, την περιφρόνηση και τις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δεν είναι «δικοί μας»», συνέχισε ο Φραγκίσκος.

Ο Πάπας εγκαινίασε επίσης ένα άγαλμα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου που αναπαριστά δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, πιστούς διαφόρων θρησκειών, από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here