ΗΠΑ: Θα παίρνουν και DNA από τους μετανάστες – Θύελλα αντιδράσεων για τις νέες πρακτικές


Η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει την συλλογή DNA από όλους τους μετανάστες που κρατούνται μετά την παράτυπη είσοδό τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την συλλογή των γενετικών αυτών πληροφοριών των μεταναστών και την καταχώρισή τους σε μια βάση δεδομένων του FBI, η οποία ονομάζεται CODIS και περιλαμβάνει εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων που έχουν συλληφθεί ή έχουν κριθεί ένοχοι για αδικήματα ή εγκλήματα.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άλλες υπηρεσίες τήρησης της τάξης. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, γνωστοποίησαν ότι η πολιτική αυτή θα επιτρέψει να αποκτούν οι μεθοριακές φρουρές μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση των μεταναστών που κρατούνται.

«Αυτό θα επιτρέψει να βελτιωθεί η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε έναν άνθρωπο που εισήλθε παράνομα στη χώρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχος. «Αυτό θα βοηθήσει επίσης κι άλλους οργανισμούς», πρόσθεσε.

Ακόμη δεν έχουν καταλήξει πότε θα αρχίσει να υλοποιείται το μέτρο αυτό.Θύελλα αντιδράσεων

Η συλλογή και αποθήκευση των στοιχείων του DNΑ ανθρώπων που κρατούνται, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο στόχος της συλλογής DNA περνάει από την ποινική έρευνα στον έλεγχο του πληθυσμού, το οποίο είναι αντίθετο με τις βασικές έννοιες της ελευθερίας και της αυτονομίας», αντέδρασε σε ανακοίνωσή της η ισχυρή ACLU.«Προβλέπεται από το 2006»

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η συλλογή δειγμάτων DNA αξιώνεται στην πραγματικότητα από κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης του 2006 και του 2010 και αφορά τους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί, αλλά αυτοί δεν έχουν ποτέ υλοποιηθεί.

Νωρίτερα φέτος, οι μεθοριακοί φρουροί άρχισαν να προχωρούν σε λιγότερο εξελιγμένες εξετάσεις DNA (γρήγορο DNA) στους μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα μαζί με τις οικογένειές τους, για να επαληθεύσουν τις σχέσεις συγγένειας που επικαλούνται ότι έχουν μεταξύ τους. «Σκοτωμός» Τραμπ – Μπάιντεν – «Δεν θα με καταστρέψεις»!

Ωστόσο το πρόγραμμα που εξετάζεται θα επιτρέψει την ανάκτηση πληροφοριών που θα είναι πολύ πιο πλήρεις και τη διατήρησή τους, σύμφωνα με έναν δεύτερο αξιωματούχο.

«Αυτό διαφέρει θεμελιωδώς από τα γρήγορα τεστ DNA», δήλωσε. «Πρόκειται για ένα προφίλ DNA πολύ πιο πλήρες».

Για το δημοσιονομικό έτος 2018, περισσότεροι από 396.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και την Γουατεμάλα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ