Κορυφώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Έτοιμο να τρυπήσει το τεμάχιο 7 το Γιαβούζ


Προκλητική όσο ποτέ η Τουρκία που ετοιμάζεται… να εισβάλει στο οικόπεδο της 7 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η Τουρκία, εξέδωσε λοιπόν νέα Navtex σήμερα Πέμπτη (3/10) και δεσμεύει την περιοχή του οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ από την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2020 επίσης στις 21:00 το βράδυ.

To τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, από το απόγευμα της Πέμπτης (03/10) σύμφωνα με το Marine Traffic, έφτασε στο τεμάχιο 7 στην Κυπριακή ΑΟΖ που έχει αδειοδοτηθεί ως γνωστό από την Κυπριακή Δημοκρατικά στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI – Total.

Στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έγραψε πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».

Ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Γιαβούζ να συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου. Επιπλέον σύμφωνα με το Marine Traffic, την ιστοσελίδα μέσα από την οποία φαίνονται οι κινήσεις των πλοίων διεθνώς, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Δείτε χάρτες με τα σημεία που βρίσκονται τα 3 πλοία σύμφωνα με το Marine Traffic.

Γιαβούζ

Φατίχ

Μπαρμπαρός

Στο μεταξύ η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο ΟΗΕ τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι όπου αναφερόταν ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».

Πηγή: Newsbomb.com.cy



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ