Οργή των Κούρδων για την συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας – Βγάζουν τον ISIS από την κρυψώνα του


Άρχισε ήδη η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και του έδωσε το πράσινο φως για εισβολή!
Οι ΗΠΑ αφού χρησιμοποίησαν τους Κούρδους για να εξοντώσουν τους τζιχαντιστές τώρα τους αφήνουν στην τύχη τους.

Μόνο ροδοπέταλα δεν έστρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν. Του έδωσε το πράσινο φως να εισβάλλει στην Συρία με αποτέλεσμα οι Κούρδοι μαχητές που τόσο καιρό μάχονταν  τον ISIS να μένουν μόνοι τους στην περιοχή και ένας νέος πόλεμος να ξεκινά. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που πέρασαν από 40 κύματα βαίνουν προς εξομάλυνση με συνέπειες που δύσκολο είναι να προβλεφθούν για την περιοχή. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες από την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο από την Αθήνα και όμως Ουάσινγκτον και Άγκυρα δείχνουν να έχουν έρθει πολύ κοντά.

Η πρώτη αντίδραση μετά τις εξελίξεις αυτές ήταν φυσικά οργισμένη από του Κούρδους της Συρίας. Προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θα ξαναζωντανέψει το Ισλαμικό Κράτος. Ανακοίνωσαν επίσης πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

«Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους», εξήγησαν οι Κούρδοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Ανέφεραν επίσης ότι: «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία».

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις – κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.Τσαβούσογλου: Θα καθαρίσουμε τα σύνορά μας

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.
«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.Με τις… ευλογίες των ΗΠΑ η εισβολή της Τουρκίας – Το χρονικό

Το πράσινο φως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εισβάλει στη βόρεια Συρία, όπως προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται πως έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07.10.2019) κάνει γνωστό τοις πάσι πως η Τουρκία θα εισβάλει στη βόρεια Συρία και θα είναι η μοναδική κυρίαρχος! Συρία: Με τις… ευλογίες των ΗΠΑ η εισβολή της Τουρκίας

Επί της ουσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ νίπτει τας χείρας του για τη βόρεια Συρία, ανοίγει την… πόρτα της εισβολής στον Ερντογάν και του αφήνει ελεύθερο πεδίο να κάνει ό,τι θέλει. Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, θα αποχωρήσουν από την περιοχή και ο «σουλτάνος» θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος…

«Η Τουρκία προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη από καιρό επιχείρησή της στη βόρεια Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, μετά το τηλεφώνημα που είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως οι ΗΠΑ, θα αποχωρήσουν από την περιοχή, κάτι που σημαίνει πως αφήνουν στην τύχη τους και στο έλεος του Ερντογάν τους Κούρδους μαχητές του YPG. «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα εμπλακούν στην επιχείρηση και οι αμερικανικές δυνάμεις, έχοντας νικήσει στο έδαφος του «Χαλιφάτου» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση.

Φυσικά, ο Λευκός Οίκος όχι μόνο δεν «ξεχνά» τα στρέψει τα πυρά του στους Ευρωπαίους αλλά κυρίως χρίζει τον Ερντογάν μοναδικό κυρίαρχο στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες προέρχονται πολλοί αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS, να τους πάρουν πίσω αλλά δεν τους ήθελαν και αρνήθηκαν. Οι ΗΠΑ δεν θα τους κρατήσουν (σ.σ. που θα μπορούσε να είναι για πολλά χρόνια όπως τονίζεται) σε βάρος των Αμερικανών φορολογούμενων. Η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί τα τελευταία δυο χρόνια, στο ξεκίνημα της επικράτησης επί του «Χαλιφάτου» από τις ΗΠΑ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.Για το… καλό τους

Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε από τις ΗΠΑ: την… άδεια να κάνει ό,τι θέλει στη βόρεια Συρία, με στόχο κυρίως τους Κούρδους.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση μετά το «ΟΚ» από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν τόνισε πως η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει διπλό στόχο: να εκκαθαριστούν «τρομοκρατικά στοιχεία» από την περιοχή των συνόρων (οι Κούρδοι δηλαδή) και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Αυτό έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Καλίν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ