Σε τουρκικό ναυτικό κλοιό η Κύπρος


Περίπου 20 τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή – Καμία παρουσία δυτικών δυνάμεων σην περιοχή

Σε ναυτικό κλοιό τουρκικών δυνάμεων βρίσκεται το νησί της Κύπρου, τη στιγμή που το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πραγματοποιεί προετοιμασίες για να γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Τρίτη (8/10) το νησί της Κύπρου ήταν περικυκλωμένο κυριολεκτικά από περίπου 20 ναυτικές μονάδες, φρεγάτες, πυραυλάκατους και υποβρύχια της Τουρκίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε κανένα πολεμικό δυτικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής, η τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που απουσιάζουν από αυτήν ακόμη και οι δυνάμεις που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, υποδηλώνει αρκετές επιλογές. Τρίτες χώρες όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ, επιθυμούν να αποφύγουν το παιχνίδι της στρατικοποίησης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποία η Τουρκία επιζητεί ξεκάθαρα, με την τακτική της Άγκυρας να γίνεται σαφής και δυτικότερα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί μία περιοχή που δεσμεύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για εκτέλεση πυρών σήμερα (9/10) το πρωί. Η Άγκυρα ακολουθώντας τη συνήθη τακτική της, εξέδωσε δική της NAVTEX ακυρώνοντας την ελληνική. Οι Τούρκοι όμως αυτή τη φορά πήγαν ένα βήμα παραπέρα καθώς ανήγγειλαν την άσκηση του τουρκικού ναυτικού την ίδια ώρα και ημερομηνία!

Η παραβατικότητα των Τούρκων βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για την Αθήνα και τη Λευκωσία εκείνο που τίθεται ως προτεραιότητα είναι η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Πέρα από τη σημασία που θα έχουν οι διατυπώσεις του κοινού ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτημα είναι αν θα ληφθούν αποφάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και θα τεθούν υπόψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη Δευτέρα θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, καθώς θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες και όχι της Τουρκίας με τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης.

Παρά τα μέτρα του περασμένου Ιουλίου (διακοπή των συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου Ε.Ε. – Τουρκίας, μείωση προενταξιακών κονδυλίων και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να επενδύουν στην τουρκική οικονομία καθιστώντας έτσι τις αποφάσεις αυτές περίπου ασήμαντες.

Τέλος, δεδομένου ότι η Τουρκία μοχλεύει και τη δυνατότητα της να ελέγξει ή όχι τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, γίνεται αντιληπτό ότι το παζάρι της επόμενης εβδομάδας ανάμεσα στους «27» δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ