Η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά με αρνητικά επιτόκια – «Βουτιά» στο -0,02%


Η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο – Ιστορική εξέλιξη με τα έντοκα γραμμάτια. 

«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, σπάζοντας πλέον το φράγμα του μηδέν και αγγίζοντας για πρώτη φορά τα αρνητικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία για τα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο «έκλεισε» στο -0,02%, από το 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές.

Στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων έξι μηνών, στις 2 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε σημειώσει «βουτιά» στο 0,097% έναντι 0,15% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, ενώ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν διαμορφώθηκαν στα 1,526 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,44 φορές.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,02%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.018 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, με του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,45% και του 5ετούς στο 0,71%.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ