Για τέταρτη χρονιά το πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» στα ελληνικά σχολεία

Εκδήλωση για το πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» που διεξάγεται από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και την Axion Hellas, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μαθητές έκαναν διαδραστικές παρουσιάσεις, παρουσία της κυρίας Kerry Kennedy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy και Προέδρου του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, και της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του Athens Democracy Forum, δύο μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Καστελόριζου, η Εφραίμα και ο Νικόλας, δύο μαθητές με καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, φιλοξενούμενοι από το THE HOME PROJECT, η Tayebe και ο Alex, καθώς και δύο μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, η Άννα και ο Ανδρέας, πραγματοποίησαν μια παρουσίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: «Εμπεδώνοντας τις αξίες μιας περιεκτικής κοινωνίας. Πού βρισκόμαστε ηθικά;»

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και στην ομιλία της τόνισε: «Είναι ένα μεγάλο προνόμιο για εμάς να συμμετέχουμε για ακόμα μια χρονιά στο Athens Democracy Forum, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Axion Hellas και το Κολλέγιο Αθηνών και να μεταφέρουμε τις αξίες της Δημοκρατίας, οι οποίες, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Gutteres, πρέπει να είναι αληθινές στις ζωές των ανθρώπων… Το Ίδρυμά μας προσπαθεί να ενσταλάξει τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης σε συνεργασία με καθηγητές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιστεύουμε στη νέα γενιά. Την εμπιστευόμαστε για τη δημιουργία ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου».

Από την πλευρά της η κυρία Kerry Kennedy ευχαρίστησε θερμά τόσο την κυρία Βαρδινογιάννη για την έμπρακτη στήριξή της στο Πρόγραμμα, όσο και την Axion Hellas που μεταφέρει τις αξίες και τα ιδανικά του Προγράμματος και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της πατρίδας μας, τονίζοντας τη σημασία του να μεταλαμπαδεύεις στη νέα γενιά την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Αν δεν διδάξουμε στη νέα γενιά τη σημασία της περιεκτικής κοινωνίας και τις δημοκρατικές αξίες, τότε το μέλλον μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Και πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη της νέας γενιάς έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον μας. Αυτό ακριβώς κάνει το Πρόγραμμα ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Axion Hellas» Βασίλειος Πατέρας, Πρόεδρος του Οργανισμού, και Πρίγκιπας Νικόλαος, Σύμβουλος Διοίκησης της «Axion Hellas», μίλησαν για την δράση τους στην ακριτική Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για όλα όσα κάνει για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις ζωές τους. Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω από κοινού με την κυρία Kennedy για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρίγκιπας Νικόλαος.

Kerry Kennedy, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Τώνια ΔραγούνηMVV FOUNDATION

«Είμαστε υπερήφανοι που μέσα από το έργο της Axion Hellas μεταφέρουμε ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας αξίες και τα ιδανικά και συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια για δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας» τόνισε από την πλευρά του ο κύριος Βασίλειος Πατέρας.

Παρούσα ήταν και η Εκτελεστική Διευθύντρια του United Nations Democracy Fund κυρία Annika Savill η οποία στον χαιρετισμό της εξήρε τη σημασία του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ακριβώς οι πρωτοβουλίες που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε επιτύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο. Και το έργο σας είναι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Επιστρέφοντας στα Ηνωμένα Έθνη θα ενημερώσω αναλυτικά για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε».

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών κύριος Richard Jackson μίλησε αναλυτικά για την εφαρμογή του Προγράμματος στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου φέτος θα διδαχθεί σε 2.000 μαθητές.

Στην συνέχεια, οι έξι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Κολλεγίου Αθηνών, συντονιστή Κοινωνικών Επιστημών, Δρ. Ιορδάνη Παπαδόπουλου, παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» πραγματοποιώντας έναν ενδιαφέροντα και ζωηρό διάλογο γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «παρών» έδωσαν η σύζυγος του Πρωθυπουργού κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρώην Πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, η Βασίλισσα Άννα Μαρία, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Athens Democracy Forum Αχιλλέας Τσάλτας και πολλοί άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. To πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο της Kerry Keneddy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy, και διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για τέταρτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ παράλληλα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε, ως μελλοντικοί πολίτες, να διασφαλίσουν την δημιουργία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ