Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα τα σπουδαία. Ποιοι θα το πάρουν και πότε


Την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή διάθεσης να ξεκινάει λίγο πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο. Όσοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης θα το πάρουν προκαταβολικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Έτσι με την ψήφιση της σχετικής διάταξης όσοι το δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα πηγαίνουν στην αντλία με τα χρήματα να έχουν μπει ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν άλλους τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το κόστος προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά και ειδικά εκείνα που βρίσκονται ορεινές περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης και την καταβολή ολόκληρου του ποσού στους δικαιούχους εντός του έτους. Επίδομα θέρμανσης 2019: Σε περισσότερους και με προκαταβολή!

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την αύξηση του επιδόματος και την προκαταβολή του, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. «Φέτος ενισχύουμε το κονδύλι κατά 10 εκατομμύρια με μία ουσιαστική διαφορά, όμως. Το επίδομα θα καταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι. Θα προκαταβάλλεται το επίδομα, καθώς έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε εντός του 2019» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι με την αλλαγή αυτή «οι δικαιούχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν να εισπράξουν το επίδομα». «Γνωρίζουμε ότι πολλοί, τα πιο φτωχά νοικοκυριά, δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν γιατί αν δεν έχεις ταμειακή δυνατότητα δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το μέτρο» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι πρόκειται για μία τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που πηγαίνει πέρα από τις δεσμεύσεις της.

Να σημειωθεί ότι την αύξηση στο επίδομα θέρμανσης είχε προαναγγείλει προχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι με την αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος θα γίνει μια ανακατανομή, ώστε να ευνοούνται περισσότερο οι περιοχές που έχουν πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα ενώ στο κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπεται το επίδομα να καταβάλλεται κάθε μήνα. «Αυτό είναι πιο προβλέψιμο και για τα νοικοκυριά και για τον κρατικό προϋπολογισμό» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Click4more: Μητσοτάκης: Νέο ασφαλιστικό ως το τέλος του 2019 – «Ποτέ ξανά κόψιμο σύνταξης»

Οι τελικές λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης της νέας χειμερινής περιόδου 2019-2020, η οποία ξεκινάει την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ενώ θέμα ημερών είναι η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα προβλέπει αύξηση του σχετικού κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 68 εκατ. ευρώ και έγκριση των αιτήσεων επιδότησης και την πίστωση των επιδομάτων, με διαδικασίες – εξπρές, δηλαδή το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Στην σημερινή σύσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι κρίσιμες λεπτομέρειες της φετινής επιδότησης που αφορούν:Το ύψος της επιδότησης. Σήμερα ανέρχεται σε 16 λεπτά το λίτρο και εξετάζεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 18- 20 λεπτά το λίτρο.Τις κλιματικές ζώνες. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις ζώνες με στόχο να αμβλυνθούν στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν διαπιστωθεί. 

 Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, επίδομα θέρμανσης δικαιούνται:
Άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.Έγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ