Χάλε: Ο νεοναζί μακελάρης έκανε… live στο facebook την ώρα που δολοφονούσε κόσμο. video


Σοκ από τις επιθέσεις στο Χάλε της Γερμανίας.
Νεοναζί σκόρπισε τον τρόμο σκοτώνοντας 2 ανθρώπους.
Είχε «ανεβάσει» ρατσιστικό μανιφέστο πριν την επίθεση.
Βίντεο – ντοκουμέντο που τον δείχνει να πυροβολεί.

Ο 27χρονος γερμανός νεοναζί Στέφαν Μπάλιετ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων στο Χάλε (Σαξονία – ‘Ανχαλτ), οι οποίες άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και την γερμανική κοινωνία σε σοκ.

Ο Μπάλιετ, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, μετέδιδε ζωντανά μέσω κάμερας δράσης στο Facebook την «αποστολή» του και δεν αφήνει περιθώρια για τα κίνητρά του.

Μιλάει επανειλημμένα για «Εβραίους» και για «Kanaken» (έκφραση της αργκό, υποτιμητική αναφορά σε γερμανόφωνους με καταγωγή από την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες). Ο νεαρός ακροδεξιός, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές, ενώ έδρασε μόνος, γεγονός που επέτρεψε στην Αστυνομία μετά την σύλληψή του να σημάνει την λήξη της σύστασης για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους. Τα ξενοφοβικά και αντισημιτικά κίνητρα του 27χρονου επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο δράστης της επίθεσης

Ρατσιστικό μανιφέστο

Σύμφωνα με τα Γερμανικά ΜΜΕ, ο δράστης είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο  αντισημιτικό «μανιφέστο». Η διευθύντρια του SITE, η Ρίτα Κατς, ανέφερε μέσω Twitter ότι το έγγραφο «μοιάζει να δημιουργήθηκε πριν από μία εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με την ίδια, περιέχει «φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν» στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων «αυτοσχέδιων όπλων», ενώ κάνει λόγο για τον σκοπό του δράστη «να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, κατά προτίμηση εβραίους».

Η στιγμή που σηκώνει το όπλο και πυροβολείΕίχε… ανακοινώσει το σχέδιό του

Η Ντι Βελτ ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το κείμενο, έκτασης περίπου δέκα σελίδων, συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο του δράστη να επιτεθεί στη συναγωγή της Χάλε την ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ και να επιβιώσει.

Στο βίντεο που μεταδιδόταν ζωντανά φαίνεται καθαρά ο δράστης, ο οποίος ήταν ντυμένος στρατιωτικά και με πλήρη εξάρτυση, να πυροβολεί εν ψυχρώ πισώπλατα μια περαστική γυναίκα κοντά στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης και αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να εισβάλει στην παρακείμενη Συναγωγή, όπου περίπου 50 πιστοί γιόρταζαν την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, την σημαντικότερη εβραϊκή γιορτή του έτους.

«Ζωντανή κάλυψη» επιφύλαξε ο γερμανός ακροδεξιός και στην δεύτερη επίθεσή του, σε τουρκικό ταχυφαγείο, όπου σκότωσε και πάλι εν ψυχρώ έναν από τους πελάτες.

Οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δράστη και η ταχύτητα των κινήσεών του τις οδήγησε αρχικά στην υποψία ότι επρόκειτο για περισσότερους από έναν. Τελικά συνέλαβαν τον Μπάλιετ τρεισήμισι ώρες μετά την πρώτη του επίθεση, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει μέσω του αυτοκινητοδρόμου Β91.

Τις έρευνες ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδεται στην υπόθεση.

Μολότοφ και χειροβομβίδες για… να ανοίξει την πόρτα!

«Η πόρτα άντεξε, ο Θεός μας προστάτευσε», δήλωσε εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας του Χάλε Μαξ Πριβορότσκι, ο οποίος βρισκόταν στην Συναγωγή την ώρα της επίθεσης και κάνει λόγο για αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, βόμβες μολότοφ, ακόμη και χειροβομβίδες που χρησιμοποίησε ο δράστης για να παραβιάσει την εξωτερική πόρτα. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 5΄και καθόλη την διάρκειά της οι πιστοί την παρακολουθούσαν μέσω της κάμερας ασφαλείας του κτιρίου.

Ο κ. Πριβορότσκι επέρριψε πάντως ευθύνες στην Αστυνομία της πόλης, για «καθυστερημένη» επέμβαση, καθώς χρειάστηκε πάνω από 10′ προκειμένου να φθάσει στο σημείο. Παρόμοια κριτική, για πλημμελή προστασία της Συναγωγής, άσκησε αργότερα και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ. «Η βιαιότητα της επίθεσης αποτελεί για όλους τους Εβραίους ένα σοκ. Το γεγονός ότι η Συναγωγή, την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, ήταν αφύλαχτη, είναι σκανδαλώδες», δήλωσε. Σε συναγωγή η Μέρκελ

Η είδηση των επιθέσεων αποτελεί βεβαίως το κεντρικό θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας στην Γερμανία, με την κοινή γνώμη να εκφράζει με κάθε τρόπο τον αποτροπιασμό της. Η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Νέα Συναγωγή στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Χάλε. Την εκδήλωση διοργάνωσε με πρόσκληση που απηύθυνε μέσω Twitter η υπουργός αρμόδια για θέματα ενσωμάτωσης Σαουσάν Σέμπλι, παλαιστινιακής καταγωγής η ίδια. «Ας σχηματίσουμε μαζί μια ομπρέλα προστασίας ενάντια στον αντισημιτισμό», έγραψε η κυρία Σέμπλι.

«Βαθιά συντετριμμένος» δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Όλοι στη χώρα πρέπει να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό», έγραψε στο Twitter. Για «σήμα κινδύνου» το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς, έκανε λόγο σε δική της ανάρτηση η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υπουργός ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Μέσω Twitter εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός τους Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την έντονη ανησυχία του για την «αύξηση του ανστισημιτισμού στην Ευρώπη». Στην ίδια ανάρτηση ο ισραηλινός Πρωθυπουργός ζητά από τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το θέμα με αποφασιστικότητα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ