Τέλος χρόνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων – Πότε λήγει η προθεσμία

Παράταση μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον νόμο για τα αυθαίρετα – Η ισχύς του νόμου που εφαρμόζεται σήμερα για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα εκπνέει στις 8 Νοεμβρίου. 

Με ευρείες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πρόβλεψη για πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ προηγούμενων ετών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και χωρίς τις εκπτώσεις στα πρόστιμα για την αυθαίρετη δόμηση κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο κείμενο της διαβούλευσης προβλεπόταν αύξηση στο 30% από 20% της έκπτωσης στο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων για εφάπαξ πληρωμή και αύξηση της έκπτωση από 10% σε 20% εφόσον καταβληθεί το 30% (και το υπόλοιπο με δόσεις) αμέσως μετά την πληρωμή του παραβόλου.

Η ισχύ του 4495/17 εκπνέει στις 8 Νοεμβρίου, ωστόσο το αλαλούμ που υπάρχει στη χώρα με την άναρχη δόμηση έχει δημιουργήσει στο ΥΠΕΝ πονοκέφαλο, αφού καλείται να διαχειριστεί εντός ολίγων μηνών, παθογένειες δεκαετιών.

Πάντως και μικρής διάρκεια παράταση να δοθεί, το πρόβλημα κατά τους ειδικούς είναι τόσο μεγάλο που χρειάζονται δραστικά μέτρα.

Έτσι, η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις αποσπασματικές ρυθμίσεις αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Είτε μιας νέας συνολικής ρύθμισης για παράταση του υφιστάμενου νόμου είτε μιας νέας πρότασης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ