Φρίκη στη Συρία: Τουλάχιστον 45 Κούρδοι νεκροί – Χιλιάδες εκτοπισμένοι


Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν την Ουάσινγκτον “να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες” και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους κούρδους συμμάχους του αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας…Ομως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσινγκτον και Αγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού ασφαλείας», οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί να διαλύσουν τις οχυρώσεις τους στην μεθόριο, αλλά η Αγκυρα διαμαρτυρόταν κατ΄επανάληψιν για καθυστερήσεις της Ουάσινγκτον στην δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

Μάχη σώμα με σώμα για τον έλεγχο της Ρας αλ Αϊν

Αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην συριακή πόλη Ρας αλ Αϊν.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης.

Ο Μαρβάν Καμίσλο αξιωματούχος Τύπου του SDF, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Κούρδων έχουν εισέλθει σε μία γειτονιά της Ρας αλ Αϊν, στην βιομηχανική περιοχή της πόλης.

Η περιοχή βομβαρδίστηκε για ώρες από το τουρκικό πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Κούρδους να υποχωρήσουν σε τακτικό επίπεδο.

“Τώρα, έχει αρχίσει η επίθεση των SDF και διεξάγονται σκληρές μάχες,” δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. “Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην βιομηχανική περιοχή,” είπε ο ίδιος.

Η περιοχή βρίσκεται στο τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν που είναι βρίσκεται πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους.

“Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

ΟΗΕ: Πάνω από 100.000 εκτοπίστηκαν

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές όπου και κατοικούσαν, μετά την κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Συρία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τους ανθρώπους στα βορειοανατολικά της Συρίας, παρά την επιδείνωση της κατάσταση ασφάλειας, όπως ανακοινώθηκε.

Οι περίπου 580.000 άνθρωποι που σιτίζονται από το αναφερόμενο πρόγραμμα του ΟΗΕ στην ευρύτερη περιοχή, ζούσαν σε περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

45 οι νεκροί Κούρδοι μαχητές στη Συρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 23 μαχητές τους, στις μάχες απόκρουσης της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, ενώ άλλοι 37 μαχητές τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός αυτός, ανεβάζει στους 45 τον συνολικό αριθμό των απωλειών για τις δυνάμεις SDF από την Τετάρτη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ