Προελαύνουν οι Τούρκοι στη Συρία – Ερντογάν: Θα πάμε μέχρι τέλους – Σκοτώσαμε 440 «τρομοκράτες»


Τον μέχρι τώρα απολογισμό της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που πραγματοποιείται στη Συρία παρουσίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο έχουν «εξουδετερωθεί» 440 «τρομοκράτες» και έχουν χάσει τη ζωή τους 18 Τούρκοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχίσει με αμείωτη ένταση την εισβολή που έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη στην βορειανατολική Τουρκία. «Θα πάμε μέχρι τέλους» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Habeler» ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

Μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 440 τρομοκράτες, 24 έχουν συλληφθεί και 26 παραδόθηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα – πέμπτη μέρα των επιχειρήσεων – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης 18 Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλά από τα θύματα είναι παιδιά. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου τη ζωή τους έχουν χάσεις επίσης δύο Τούρκοι στρατιώτες και δεκαέξι μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters, η κατάσταση στην πόλη Τελ Αμπιάντ είναι ακόμη ήρεμη.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας. Το υπουργείο προχώρησε επίσης σε ανάρτηση για τον βασικό αυτοκινητόδρομο στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος πρόκειται για την κεντρική οδική αρτηρία που είναι παράλληλη κατά μήκος με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια της Συρίας.

Δείτε βίντεο από τους ελέγχους στον αυτοκινητόδρομο:

«Η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας», υποστήριξε στη «Sabah» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης ότι «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ