Αλλάζουν όλα στις εισφορές των επαγγελματιών – Πως θα διαμορφωθούν

Σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχωρεί άμεσα το αρμόδιο υπουργείο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις εισφορές που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση για δύο βασικούς λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να προκύψει υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει χρήματα τους εργαζομένους και το κυριότερο να πάψουν οι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώνουν εισφορές, θεωρώντας ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να ετοιμάζει ένα σχέδιο εισφορών που θα πάει στη Βουλή για ψήφιση το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να αποτραπεί γενικευμένη κίνηση «δεν πληρώνω» από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα του 2020

Η κατεύθυνση είναι η επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα καταβολής εισφορών που θα αποσυνδέεται από το εισόδημα. Δηλαδή να υπάρχουν κλίμακες, στις οποίες θα εντάσσεται αυτοβούλως ο κάθε επαγγελματίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι κλίμακες θα είναι δύο ή τρεις.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και πριν την απόφαση του ΣτΕ είχε αποφασίσει να αλλάξει το σύστημα καταβολής εισφορών, θεωρώντας ότι εκτός από άδικο πριμοδοτεί τόσο την εισφοροδιαφυγή όσο και την φοροδιαφυγή.

Αυτή την στιγμή υπάρχει στο τραπέζι ένα σενάριο που θέλει την πλήρη αποσύνδεση του ασφαλιστέου από το φορολογητέο εισόδημα και κυρίως για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τον υπολογισμό των εισφορών ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Σε αυτό συνηγορεί και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την καταβολή από τους μη μισθωτούς εισφορών 20% του εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη. Οι δικαστές έκριναν μεν πως ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να υπολογίζει τις εισφορές επί βάσεως η οποία μαρτυρεί την εισφοροδοτική ικανότητα του ασφαλισμένου, όπως είναι το πραγματοποιούμενο εισόδημα.

Θεωρούν όμως ότι οφείλει να καθορίζει το ύψος της εισφοράς σε επίπεδο που να διασφαλίζει την επάρκεια των συντάξεων, χωρίς παράλληλα να πλήττει υπέρμετρα το εισόδημα που παράγεται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Βέβαια, από 1/1/2019 οι εισφορές των μη μισθωτών υπολογίζονται στο 13,33% μόνο για όσους δεν εμπίπτουν στην ελάχιστη κλίμακα, καθώς για αυτούς το 20% παραμένει.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το πρώτο κλιμάκιο θα κυμαίνεται στα 185,18 ευρώ τον μήνα, επίπεδο που είναι λίγο υψηλότερο από το σημερινό κατώτατο όριο των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, ήτοι τα 185,18 ευρώ τον μήνα (26,95% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ + 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Λίγο υψηλότερα θα διαμορφωθεί και η επόμενη κλίμακα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία 3η κλίμακα.

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι με το σύστημα αυτό θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι με το παλιό σύστημα τα έσοδα από τη μη μισθωτή απασχόληση να ήταν σημαντικά μειωμένα.

Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, το σχετικό σχέδιο νόμου με το σύνολο των διατάξεων που αφορούν τις αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου θα είναι έτοιμο ώστε να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2019, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ