Εκουαδόρ: 8 νεκροί και 1.340 τραυματίες από τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα


Οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες είναι ο απολογισμός της κοινωνικής κρίσης που βίωσε τις προηγούμενες 12 ημέρες το Εκουαδόρ με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής, σύμφωνα με τον «Συνήγορο του Λαού», δημόσια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της κρίσης στο Εκουαδόρ οι αρχές συνέλαβαν 1.192 ανθρώπους, ενώ αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η αρχή.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ’ αυτό σε 1.419. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, διευκρίνισε το υπουργείο. Μέτρα – «σφαγείο»

Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί σαράντα χρόνια.

Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκουαδόρ: Υποχώρησε ο Μορένο – Ακύρωσε την κατάργηση του επιδόματος για τα…

Η χώρα των Άνδεων παρέλυσε για σχεδόν δύο εβδομάδες, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αποκλεισμών δρόμων, αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, των δημόσιων συγκοινωνιών, που είναι ούτως ή άλλως πολύ ανεπαρκείς, αλλά και καταλήψεις πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αργού, που προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων σχεδόν του 70% από το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου.Υποχώρησε ο Μορένος

Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη, το βράδυ της Κυριακής, συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων — το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις — και του προέδρου, ο οποίος εντέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.

Η οικονομική ζημία του Εκουαδόρ εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε χθες Δευτέρα πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δολάρια από τον Πατρίσιο Αλαρκόν, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ