Συρία: Κρύβουν τις σφοδρές συγκρούσεις στη Μανμπίτζ οι Τούρκοι. video

Στο… φουλ η μονταζιέρα του Ερντογάν για όσα γίνονται στη βορειοανατολική Συρία.
Θέατρο σφοδρότατων μαχών η Μανμπίτζ! Ταμπουρωμένοι στο Κομπάνι οι Κούρδοι.
Μόνο για… κινητοποίηση «μιλούν» τα τουρκικά ΜΜΕ για να μη χαλάσουν το καλό κλίμα που θέλει να περάσει η Άγκυρα.
«Αυτά που βλέπω εδώ, δεν τα έχω ξαναδεί τόσες μέρες», λέει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ερντογάν μπήκε στον πόλεμο αλλά το θέμα είναι πως θα βγει απ’ αυτόν. Μπορεί για την Τουρκία όλα να βαίνουν καλώς και από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία να έχουν σκοτωθεί 595 Κούρδοι μαχητές, «τρομοκράτες» όπως τους αποκαλεί η Άγκυρα, αλλά αυτή είναι η… τουρκική οπτική των πραγμάτων. Συρία: Οι κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία – Τρεις υπουργοί στο στόχαστρο

Γιατί υπάρχει και η άλλη εικόνα, αυτή που βλέπουν οι ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. Από την πόλη Καρκαμίς, δυο χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη, ο Έλληνας δημοσιογράφος περιέγραψε μια άλλη εικόνα απ’ αυτή που θέλει να δείχνει η Τουρκία.

Στην πόλη Μανμπίτζ, εκεί όπου ο Ερντογάν ονειρεύεται να εγκαταστήσει Άραβες, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τους Κούρδους μαχητές είναι κάτι περισσότερο από σφοδρές. Οι Κούρδοι έχουν οχυρωθεί στην πόλη και η αντίσταση που προβάλουν είναι τρομερή. Αλλά αυτό δεν φτάνει… ποτέ στ’ αυτιά της τουρκικής κοινής γνώμης. Γιατί στο πλαίσιο της «μονταζιέρας», τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο μόνο για «κινητοποίηση» στην περιοχή. Όχι για αιματηρές μάχες με πολλούς τραυματίες, ίσως και νεκρούς!

Click4more: Αίτημα στην UEFA για αφαίρεση του τελικού του Champions League από την Κωνσταντινούπολη!

Στη Μανμπίτζ, όπως και στο Κομπάνι όπου ο Ερντογάν φέρεται να υποσχέθηκε στον Τραμπ πως δεν θα επιτεθεί, υπάρχουν πολλά τούνελ. Και αυτά τα ξέρουν σαν την… παλάμη του χεριού τους οι Κούρδοι. Σε κάθε σπίτι, τόσο στη Μανμπίτζ όσο και στο Κομπάνι, υπάρχουν όπλα και αντιαρματικά. Οι Κούρδοι σφυροκοπούν τους Σύρους αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία. Στο Κομπάνι οι μάχες δεν έχουν, ακόμα ξεκινήσει, αλλά οι Κούρδοι μαχητές είναι… ταμπουρωμένοι και περιμένουν

Ο Μανώλης Κωστίδης, μιλώντας πολλές φορές χαμηλόφωνα (!), έκανε λόγο για «μαρτυρίες που δεν μπορώ να μεταφέρω. Αυτά που βλέπω εδώ, δεν τα έχω ξαναδεί τόσες μέρες». Ο Έλληνας δημοσιογράφος περιέγραψε πως σε διάστημα 45 λεπτών, πέρασαν από το σημείο όπου βρίσκεται πολλά ασθενοφόρα καθώς υπάρχουν πολλοί τραυματίες (ίσως και νεκροί) ανάμεσα στις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ. Σύροι αντάρτες) τους οποίους στηρίζει η Τουρκία. Εκείνους έχει βάλει ο Ερντογάν «μπροστά» για να συγκρουστούν με τους Κούρδους. Γιατί τουρκικός στρατός, δεν έχει σταλεί στην περιοχή. Οι περισσότεροι είναι μισθοφόροι και ελάχιστοι Τούρκοι κομάντος.

Click4more: Στον «αέρα» η επένδυση 1,5 δισ. της Volkswagen στην Τουρκία

«Βλέπουμε πολλά ασθενοφόρα, ακούμε για νεκρούς» είπε ο Μανώλης Κωστίδης, σημειώνοντας πως είναι τόσο σφοδρές οι μάχες, που χρειάζεται ενίσχυση στα ασθενοφόρα που καλούνται στην περιοχή!

Μιλώντας εξάλλου στο ραδιόφωνο ΠΟΛΙΤΗΣ 107.6, στην Κύπρο, ο Μανώλης Κωστίδης είχε σημειώσει νωρίτερα πως η παρουσία του συριακού στρατού στη Μανμπίτζ, προκαλεί ανησυχία στους Τούρκους, σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Άγκυρα φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρχει εντολή από τη Μόσχα. Γι’ αυτό, είπε, ο Ερντογάν έχει αρχίσει επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επανέλαβε ότι μεγάλος αριθμός νεκρών και τραυματιών δεν ανακοινώνεται από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αφού αναφέρονται μόνο οι Τούρκοι στρατιώτες και όχι οι Σύριοι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία, οι οποίοι, όπως είπε, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των τουρκικών επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες και από politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here