Πέτσας: Απολογισμός των 100 ημερών και κατενάτσιο για τα αναδρομικά


Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το θέμα των αναδρομικών αλλά και για την επικείμενη σύνοδο κορυφής που γίνεται στην σκιά της τουρκικής εισβολής στην Συρία.

Για τα αναδρομικά ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οριστικές αποφάσεις και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην ικανοποίηση των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι την Τετάρτη συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

Απαριθμώντας τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είπε ότι: 

1. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο – για πρώτη φορά στην ιστορία της – την περασμένη Τετάρτη.
3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.
4. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη από φέτος μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.
5. Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
8. Αυξάνουμε κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου και καταβάλλουμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
9. Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.
10. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028 και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.
11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η..
12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα.
13. Καλύφθηκαν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.
14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.
15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.
16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.
17. Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό Καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.
18. Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.
19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.
20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σεΑθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317 από 215 που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.
21. Αυξάνουμε κατά 45% τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.
22. Ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ κ.κ. Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ αντίστοιχα και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκότ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι αντίστοιχα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε και το πλαίσιο για τις επόμενες 100 μέρες. Σύμφωνα με αυτό, τις επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2020. «Στον νέο Προϋπολογισμό», όπως είπε, «περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:

– Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,
– Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,
– Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,
– Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,
– Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.
Σήμερα Τρίτη εισάγεται στη Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.
– Σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά το φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.
– Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
– Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
– Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
– Παράλληλα ξεκινά αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι, κατόπιν της χθεσινής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικώνκ. Τάκη Θεοδωρικάκο, διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει για το σκοπό αυτό κάθε γόνιμη πρόταση. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν.Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ