Εκκαθαριστικά συντάξεων: Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για ενστάσεις


Από το απόγευμα της Τρίτης (15/10/2019) θα μπορούν οι συνταξιούχοι να μπαίνουν στην ιστοσελίδα efka.gov.gr και να υποβάλλουν ένσταση κατά της διαδικασίας που έχει γίνει για τον επανυπολογισμό της σύνταξης τους, ζητώντας να γίνει νέος υπολογισμός.

Μετά την υποβολή της αίτησης ο ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ένστασης.

Εάν δεν απαντήσει θεωρείται ότι η ένσταση έχει απορριφθεί, ωστόσο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να περιμένει το χρονικό αυτό διάστημα προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα. Αμέσως μετά είναι δυνατή, για όποιον επιθυμεί, η δικαστική προσφυγή.

Ο συνταξιούχος έχει στη διάθεσή του άλλες 60 ημέρες προκειμένου να ασκήσει, εφόσον το επιθυμεί, προσφυγή-αγωγή για να προσβάλει την αναπροσαρμογή της σύνταξής του.

Η εν λόγω προσφυγή-αγωγή μπορεί να ασκηθεί και ομαδικά σε ενιαία νομική βάση και ασκείται ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων της χώρας, όπως έχει συμβεί και µε τις αγωγές των αναδρομικών.

Η εκτίμηση είναι ότι θα κατατεθούν χιλιάδες ενστάσεις στον ΕΦΚΑ από 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δίνει το έναυσμα για έναν ακόμη γύρο δικαστικών προσφυγών εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου, αυτή τη φορά από τους «παλιούς» συνταξιούχους, δηλαδή όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα έφεραν στο φως, μετά από εννέα μήνες καθυστέρησης, αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόμενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 200 έως και περισσότερα από 350 ευρώ. Οι αποκλίσεις αναμένεται να αυξηθούν μετά την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης που είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόμενα έως και 20 χρόνια.

Σύμφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόμος, από το 2023 και μετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όμως αυτές θα συμψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου.

Αυτό σημαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ