«Απομονωμένος» ο δολοφόνος Ερντογάν – Παγκόσμια κατακραυγή για το λουτρό αίματος στη Συρία


«Στρυμωγμένος» στην γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται να είναι πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» που πραγματοποιεί η Άγκυρα στη βόρεια Συρία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Μετά και την 7η ημέρα των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε διπλωματικά «απομονωμένος». Το λουτρό αίματος που συντελείται στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Ηχηρό ήταν το μήνυμα με των ΗΠΑ με τις νέες οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει την Δευτέρα (14/10) στην Άγκυρα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή ως μία «κακή ιδέα». Τον κώδωνα του «κινδύνου» έκρουσε με ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην αιχμηρή ανακοίνωση των «28» υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται σαφές ότι βρίσκεται πλέον απέναντι στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα στην περιφέρεια. Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία και Βρετανία προχώρησαν σε αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με ανακοίνωση του απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Και η λίστα των ωρών που καταδικάζουν την τουρκική επίθεση στη Συρία συνεχώς αυξάνεται…

Οι επόμενες κινήσεις του «Σουλτάνου»

Αν και η Άγκυρα δεν δείχνει να πτοείται από την παγκόσμια κατακραυγή, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι αναλυτές στον «Independent», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επόμενες κινήσεις του στα συριακά εδάφη. Και αυτό αφενός γιατί έχει μείνει μόνος στην παρτίδα που ο ίδιος ξεκίνησε στην γεωπολιτική σκακιέρα, αφετέρου γιατί δε φαίνεται να θέλει να εμπλακεί στην επιχείρηση και η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ σε δηλώσεις του τη Δευτέρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

«Τώρα που οι Κούρδοι και η Δαμασκός ήρθαν σε συμφωνία, δεν πιστεύω ότι η Άγκυρα θα τολμήσει να ανοίξει νέο μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ», γράφει ο Τούρκος στρατιωτικός σχολιαστής Metin Gurcan.

Ακόμα και με την κατάληψη της Μανμπίτζ και της Κομπάνι κοντά στον Ευφράτη και της Qamishli και της Hasakah κοντά στα ιρακινά σύνορα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στον «Independent», οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού περιορίζονται σε ένα ορθογώνιο έδαφος μεταξύ των πόλεων Ras al-Ayn και Tal-Abyad, έκτασης περίπου 20 μιλιών νότια του αυτοκινητόδορομου Μ4 – που είναι η στρατηγική σπονδυλική στήλη της Rojava. Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), αν και είναι σχετικά αδύναμες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή αν υποστηριχτούν από το πυροβολικό και τα δεξαμενόπλοια του Συριακού Στρατού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με πριν από 18 μήνες στην Αφρίν, γεγονός που θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να μετρήσει τις επόμενες κινήσεις του.

Οι συσχετισμοί στην περιοχή

Και σήμερα, έβδομη της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης», οι κουρδικές δυνάμεις προέβαλαν λυσσώδη αντίσταση στη μεθοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ-Άιν.

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των Σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ