Ρύθμιση οφειλών: Τι μπορώ πλέον να κάνω με τις οφειλές μου – Πώς θα τακτοποιήσω τα χρέη μου


Η ρύθμιση των 120 δόσεων με τους ευνοϊκούς της – Σε ισχύ αυτή τη στιγμή είναι μόνο η πάγια ρύθμιση οφειλών των 12 ή 24 δόσεων όρους δεν είναι πλέον διαθέσιμη. 

Η ισχύουσα πάγια ρύθμιση με τις έως 12 ή έως 24 δόσεις είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, η οποία όμως σύντομα θα βελτιωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων ρύθμιση, δηλαδή οι δόσεις θα γίνουν 24 ή 48 αντίστοιχα, με ταυτόχρονη πρόσθεση και εισοδηματικών κριτηρίων, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στη γνωστή για όλους μας πάγια ρύθμιση.

Η ενημέρωση αυτή δόθηκε από τον ειδικό γραμματέα Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους, τον κ. Φώτη Κουρμούση, σε ομιλία του στο Επιμελητήριο της Λάρισας προ ολίγων ημερών.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία βοήθησε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους περισσότεροι από 660.000 οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με το συνολικό τελικά ρυθμισμένο ποσό να υπερβαίνει τα 6,3 δισ. ευρώ.

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές αυτές.

Οι οφειλέτες με επικυρωμένες ρυθμίσεις που κατάφεραν να ενταχθούν στις 120 δόσεις και πλήρωσαν την πρώτη δόση ή την προκαταβολή, ξεπέρασαν τις 454.000, με το συνολικό ρυθμισμένο ποσό οφειλών να υπερβαίνει τα 3,981 δισ. ευρώ.

Επίσης στην αναφορά του στις ρυθμίσεις η νέα βελτιωμένη πάγια ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από 01/01/2020 και θα προβλέπει περισσότερες δόσεις 24 ή 48, ανάλογα το είδος και της οφειλής αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Δυστυχώς επισημάνθηκε ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που θα γεννηθούν από το 01/01/2020 και μετά.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενους έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο του 2018 στην Εφορία, και δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές , του Αυγούστου 2018, θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες μπορούν, του 2020, εφόσον ο φορολογούμενος αυτός θα πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορεί να τις ρυθμίσει σε 24 δόσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία σήμερα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για τις περισσότερες δόσεις πάνω από τις 12 και έως τις 24, ή έως τις 48 που αναμένουμε, θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια.

Ο αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος στη νέα διαδικασία τα ρύθμισης έως 24 δόσεις πλέον θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς.

Για τους φόρους από έκτακτη αιτία όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις, από 24 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, όσο είναι και σήμερα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ