Αυστρία: Απόλυτη απαγόρευση καπνίσματος στην εστίαση από την 1η Νοεμβρίου

No smoking στην εστίαση από την 1η Νοεμβρίου στην Αυστρία, μετά τη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας την Τετάρτη (16.10.2019).

Με τη σημερινή (σ.σ. 16.10.2019) απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τίθεται πλέον οριστικά και αμετάκλητα σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου ο ομοσπονδιακός νόμος για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στις 2 Ιουλίου τέσσερα από τα πέντε κόμματα της απερχόμενης Βουλής, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην Αυστρία.

Με την απόφαση του αυτή, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει πρόσφατα εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «νυκτερινής γαστρονομίας» ζητώντας την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο, μεταξύ άλλων με το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις τους – μπαρ, ντίσκο – λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά τις νυκτερινές ώρες και οι επισκέπτες τους έχουν διαφορετικό προφίλ εκείνων της υπόλοιπης εστίασης. Αυστρία: Πολιτικοί κλυδωνισμοί

Η υπερψήφιση, τον περασμένο Ιούλιο, του νόμου για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία είχε καταστεί δυνατή με την υπαναχώρηση του πρώην κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο θέμα της απελευθέρωσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Την απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση το Λαϊκό Κόμμα υποστήριζε με εμμονή έως την διάλυση, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, του κυβερνητικού συνασπισμού του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο ήταν και το μόνο από τα πέντε κόμματα της Βουλής που καταψήφισε το νόμο τον περασμένο Ιούλιο.

Παρατηρητές στη Βιέννη σχολίαζαν πως με την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος τον Μάρτιο 2018, η κυβέρνηση φαινόταν να αδιαφορεί παντελώς για το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων – πάνω από 900.000 σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων – «δηλώσεων υποστήριξης» που κατατέθηκαν επίσημα από πολίτες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Κατά την άποψη των παρατηρητών, η κυβέρνηση αδιαφορούσε επίσης για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους (τρεις στους τέσσερις), οι Αυστριακοί ζητούσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ