Ρωσία: Θρίλερ με αμερικανούς σε απαγορευμένη περιοχή


Οι αρχές στη Ρωσία υποχρέωσαν Αμερικανούς διπλωμάτες να αποβιβασθούν από αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν.
Προορισμός τους ήταν η πόλη Σεβεροντβίνσκ.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί «απαγορευμένη» για ξένους πολίτες.
Μυστηριώδης έκρηξη είχε σκορπίσει θάνατο και ραδιενέργεια στην περιοχή τον περασμένο Αύγουστο.

Τι ζητούν τρεις Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρωσία στα βάθη της χώρας, και μάλιστα σε «απαγορευμένη» περιοχή; Γιατί η Μόσχα έχει κηρύξει την περιοχή αυτή ως απαγορευμένη; Σχετίζεται ή όχι ένα δυστύχημα, που οι ρωσικές αρχές στην αρχή προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και στην συνέχεια έκαναν κάθε τι για να «φιλτράρουν» την πληροφόρηση;

Η υπόθεση που θα μπορούσε να ήταν -ή να γίνει…- σενάριο ταινίας, εκτυλίχθηκε στη βόρεια Ρωσία και αφορά σε τρεις Αμερικανούς διπλωμάτες που ταξίδευαν με τρένο. Μόλις όμως βρέθηκαν κοντά στην περιοχή Αρχάνγκελσκ σήμανε συναγερμός.

Ρώσοι αστυνομικοί σταμάτησαν το τρένο, επιβιβάστηκαν, πλησίασαν τους τρεις διπλωμάτες και τους υποχρέωσαν να αποβιβαστούν! Επίσημη αιτιολογία -όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο αστυνομική πηγή- ότι παραβίασαν τους κανονισμούς που διέπουν την παραμονή των ξένων υπηκόων στην Ρωσία.

Η αμαξοστοιχία είχε ξεκινήσει από το Νενόξ, όμως αυτό πιθανότατα που κινητοποίησε τις αρχές στη Ρωσία ήταν ο προορισμός της: το Σεβεροντβίνσκ. Σημαντική λεπτομέρεια: Η Σεβεροντβίνσκ είναι πόλη στην οποία ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά στις επισκέψεις ξένων πολιτών.

Το «γιατί» ίσως κρύβεται στο γεγονός πως σε αυτή την πόλη στη Ρωσία βρίσκεται στρατιωτική βάση, στην οποία τον περασμένο Αύγουστο σημειώθηκε ένα μυστηριώδες δυστύχημα, κατά την δοκιμή νέου στρατιωτικού πυραύλου!

Αρχικά οι πληροφορίες για το δυστύχημα έβγαιναν με το σταγονόμετρο, με τους υπεύθυνους της περιοχής να υποστηρίζουν πως ένας «κινητήρας τζετ που τροφοδοτείται με υγρό» εξερράγη «χωρίς όμως να υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας«.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Ropsatom είχε παραδεχθεί ότι στο δυστύχημα αυτό που σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου έχασαν την ζωή τους πέντε εργαζόμενοι στον πυρηνικό τομέα.

Δεν πέρασαν όμως πολλές ώρες πριν αποκαλυφθεί ότι υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, με τις αρχές στη Ρωσία να αναφέρουν πως για «για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις 12 η ώρα παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ».

Και πάλι όμως αυτή ήταν η μισή αλήθεια, αφού λίγο αργότερα ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της πόλης Βαλεντίν Μαγκαμέντοφ  ανακοίνωνε πως «τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ στη Ρωσία, στα περίχωρα του οποίου σημειώθηκε έκρηξη σε πεδίο δοκιμών πυραύλων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, για μισή ώρα περίπου, ήταν τριπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου»!

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έκρηξη στη Ρωσία, Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι δεν αποκλείεται να οφείλεται σε δοκιμή πυραύλου Κρουζ, που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού). Πρόκειται για τα νέα, ακατανίκητα, ρωσικά όπλα, στα οποία είχε αναφερθεί, προκαλώντας αίσθηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Ίσως αυτός να ήταν λοιπόν ο λόγος της άμεσης κινητοποίησης που σήμανε στη Ρωσία το ταξίδι των Αμερικανών διπλωματών στην περιοχή.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax, μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες αφέθηκαν να φύγουν, αλλά τους έγινε η υπόμνηση ότι παραβίασαν την ρωσική νομοθεσία.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, με αφορμή την είδηση, ότι οι ρωσικές αρχές αποβίβασαν τρεις Αμερικανούς διπλωμάτες από τρένο στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή Αρχάγγελσκ στη Ρωσία, ανακοίνωσε πως οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη για την οποία είχαν ενημερώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη και είχαν ενημέρωση με τον δέοντα τρόπο το υπουργείο Άμυνας με κοινοποίηση τους για την επίσκεψη» δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο Ria Novosti η ακόλουθος τύπου της αμερικανικής πρεσβείας Ρεμπέκα Ρός.

Κι άλλος ένας κρίκος στην μακριά αλυσίδα των «επεισοδίων» ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, μόλις έχει προστεθεί.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ