Συρία: Εκρηκτικό μείγμα. Κυρώσεις, αντίποινα, συμμαχίες, απειλές.


Σε μια κλωστή κρέμεται η κατάσταση στη Συρία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ρωσικός και συριακός στρατός μπήκαν στην πόλη Κομπάνι και… περιμένουν.
Αλλοπρόσαλλη παρέμβαση Τραμπ με επίθεση στους Κούρδους του PKK που «είναι χειρότεροι από τους τζιχανιστές».
Αγρίεψε ο Ερντογάν που απειλεί με αντίποινα τον Τραμπ.
Οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα.

Μπουρλότο που ετοιμάζεται να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση στη Συρία με Τούρκους, Ρώσους, Σύρους να σέρνουν τον χορό και τον Ντόναλντ Τραμπ να βάζει τις φιτιλιές του την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Οι Αμερικάνοι μπορεί τυπικά να μην συμμετέχουν στα όσα γίνονται στη Συρία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ με την αλλοπρόσαλλη στάση του δηλώνει «παρών». Από τη μία επιβάλει βαρύτατες κυρώσεις στην Τουρκία για την επίθεση στην Συρία και από την άλλη χωρίς να έχει αποδείξεις εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους αντάρτες του PKK χαρακτηρίζοντάς τους χειρότερους από τους τζιχαντιστές. Αδίστακτος! Στρίβει το μαχαίρι στην πληγή των Κούρδων ο Τραμπ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία επί αρκετές δεκαετίες, συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το ΙΚ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο αναφερόμενος στην Συρία.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από αυτήν την περιοχή.

Υποστηρίζοντας την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ ανέφερε πως δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν πολλοί που βρίσκονται και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Δεν του έδωσα το πράσινο φως, και όταν το λέτε αυτό, είναι πολύ παραπλανητικό», είπε. «Ήταν το αντίθετο από ένα πράσινο φως, καταρχήν δεν είχαμε σχεδόν κανέναν στρατιώτη εκεί, οι περισσότεροι είχαν φύγει».

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία παίρνει εδάφη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρούμενη. Ας βρούνε μια λύση», πρόσθεσε. «Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε.Συρία – Απειλεί με «καταστροφή» την Τουρκία αν δεν πάει καλά η συνάντηση Πενς – Ερντογάν

Εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον «θα προσπαθήσει να βρει μια λύση» με την Τουρκία σχετικά με την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία, απειλώντας όμως ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα είναι «καταστροφικές», εάν οι συζητήσεις με την Άγκυρα δεν πάνε καλά.

«Είμαστε σε μια εξαιρετική θέση», υποστήριξε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, λίγες πριν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναχωρήσουν για συνομιλίες στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία.

Click4more: Θρίλερ με Αμερικανούς διπλωμάτες στη Ρωσία σε «ύποπτη» περιοχή

«Νομίζω ότι θα έχουν μια επιτυχημένη συνάντηση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα. «Αν όχι, οι κυρώσεις, οι δασμοί και άλλα πράγματα που θα κάνουμε στην Τουρκία θα είναι καταστροφικά για την οικονομία της», τονισε ο Τραμπ.

Ο Πενς, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να «τερματιστεί η εισβολή» στη Συρία και να κηρυχτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές παρουσίασαν νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων που δεν αφορά μόνο στον Ερντογάν, αλλά είναι και κατά των ξένων επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν για κυρώσεις κατά των ΗΠΑ μετά το «ντου» στην Συρία ΣυρίαΣυρία

Ο Ερντογάν με τη σειρά του δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κυρώσεις κατά των ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.Συμμαχία συριακού και ρωσικού στρατού στο Κομπάνι

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Κομπάνι, ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας – Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Η πόλη Κομπάνι βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι κάτοικοι μάλιστα υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς την είσοδο των στρατευμάτων.Οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποχωρήσαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο twitter.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ