Θανατηφόρο παράσιτο πέρασε από τους γορίλες στους ανθρώπους.

Μία σπάνια και ατυχής αλυσίδα γεγονότων ευθύνεται για τη μεταφορά ενός θανατηφόρου παρασίτου που προκαλεί ελονοσία, από τους γορίλες στους ανθρώπους, πριν από χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας που επικαλείται το BBC.

Κάθε χρόνο σημειώνονται εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι ανθρώπων από ελονοσία και για τα περισσότερα κρούσματα ευθύνεται το «Plasmodium falciparum», το παράσιτο που προέρχεται από τους γορίλες.

Τα παράσιτα αυτά αρχικά «φιλοξενούνταν» από τους ανθρωποειδείς αφρικανικούς πιθήκους. Πριν από περίπου 50.000 χρόνια, μία τυχαία γενετική μετάλλαξη μετέτρεψε το παράσιτο σε απειλή για τους ανθρώπους. Η ελονοσία προκαλείται από την είσοδο ενός παρασίτου στο αίμα, ύστερα από τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού. Οι τύποι παρασίτων είναι πολλοί, όμως ο πιο σημαντικός είναι το «Plasmodium falciparum» που πλέον προσβάλλει μόνο ανθρώπους.

Το πλασμώδιο άλλαξε ξενιστή την ίδια περίπου εποχή με την πρώτη μετανάστευση ανθρώπων στην Αφρική περίπου 40 με 60 χιλιάδες χρόνια πριν.Οι γορίλες και το παράσιτο από την… ομίχλη

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γενετική σύνθεση διαφόρων ειδών παρασίτων της ελονοσίας, δίνοντας βάση σε ένα γονίδιο που ονομάζεται rh5 – το ζωτικό κομμάτι του DNA που δίνει τη δυνατότητα στην ελονοσία να μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ανθρώπων.

Το ενδιαφέρον των γιατρών για την ανάπτυξη νέων εμβολίων ελονοσίας είναι πολύ μεγάλο. Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας έχει αναπτυχθεί για δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πριν από χιλιάδες χρόνια, δύο τύποι παρασίτων της ελονοσίας προσέβαλαν ταυτόχρονα έναν γορίλα και αντάλλαξαν μεταξύ τους κάποιο γενετικό υλικό. Το παράσιτο Plasmodium falciparum έλαβε το γονίδιο rh5.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ Γκέιβιν Ράιτ δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός που οδήγησε σε τόσο πολλούς θανάτους και ασθένειες στους ανθρώπους».

«Ήμασταν αρκετά έκπληκτοι από τα ευρήματα, αυτά ήταν πολύ ικανοποιητικό, διότι δίνουν νόημα σε πολλές άλλες έρευνες που έχουν γίνει από τους συναδέλφους μας και παρέχουν μια μοριακή εξήγηση για το πώς μπορεί να συνέβη το άλμα από το ένα είδος στο άλλο», συμπλήρωσε.

«Το Rh5 είναι σήμερα ένα σημαντικό εμβόλιο για τους υποψήφιους νοσούντες από ελονοσία και έτσι αν μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το γονίδιο, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να μας βοηθήσει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτή την νόσο».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here