Συρία – Τσαβούσογλου: Η Ρωσία υποσχέθηκε να κρατήσει τους Κούρδους μακριά από τα σύνορα.


Μια ακόμη δήλωση που, αν ισχύει, αποδεικνύει πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στα όσα γίνονται την τελευταία εβδομάδα στη Συρία. Και είναι εκείνη που βγάζει τον Ερντογάν και την Τουρκία από το αδιέξοδο.

Στη σκιά της πρωτοφανούς κόντρας ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του η οποία… πετάχτηκε στα σκουπίδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μια δήλωση που προκαλεί, τουλάχιστον, αίσθηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας στο BBC λίγη ώρα πριν ο Ερντογάν συναντήσει τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, απεσταλμένους του Τραμπ στην Άγκυρα, ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί πως η Άγκυρα είναι σε ανοιχτή γραμμή και συμφωνία με τη Ρωσία. Κραυγή Κούρδων μέσω του newsit.gr: «Γιατί φέρνετε ξανά τους τρομοκράτες να μας…

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, λοιπόν, η Ρωσία υποσχέθηκε στην Άγκυρα πως οι Κούρδοι μαχητές, που είναι ο στόχος της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία, δεν θα βρίσκονται κοντά σε σύνορα με την Τουρκία!

«Η Ρωσία υποσχέθηκε πως ούτε το PKK (σ.σ. Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ούτε οι YPG (σ.σ. της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού) θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο BBC. «Αν η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντιτεθούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Ανοιχτό… δρόμο προς τη Ρωσία (που στηρίζει από την πρώτη στιγμή τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ) είχε αφήσει και ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν δήλωσε πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι και δεν τον… ενοχλεί που οι Ρώσοι βρίσκονται στην πρώτη, μαζί με τις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Click4more: Οργή και απαξίωση Ερντογάν για Τραμπ: Πέταξα την επιστολή του στα σκουπίδια!

Όλα αυτά ενώ νωρίτερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης της σύγκρουσης στην περιοχή.

Οι Κούρδοι, που εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ του Τραμπ και αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με τον Άσαντ, κατηγορούν την Τουρκία πως κάνει επιθέσεις με αντισυμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ. Οι κατηγορίες «απαντήθηκαν» από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Με συμβατικά ή αντισυμβατικά όπλα, στη βόρεια Συρία όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες, ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Μια εβδομάδα έχει περάσει από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία και από τότε 218 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 18 παιδιά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κουρδικές αρχές στην περιοχή.

Επίσης 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές στον τομέα της υγείας.

Οι κουρδικές αρχές ζήτησαν τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την πόλη Ρας αλ-Άιν που έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.

Βομβαρδισμοί έπληξαν εξάλλου ένα νοσοκομείο της πόλης, το οποίο υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. «Το ιατρικό προσωπικό είναι περικυκλωμένο μέσα στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ