Τσίπρας: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία


Την εφαρμογή των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξηγώντας ότι, διαφορετικά, πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στα Σκόπια και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, «που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ανέφερε. Επίσης, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί». Και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ