Δαμασκός: «Ασαφής» η συμφωνία ΗΠΑ–Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός – Άγκυρα:«Πήραμε αυτό που θέλαμε»


«Ασαφή» χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας και κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία η πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ Bouthaina Shaaban.

Ο σύμβουλος του Σύρου προέδρου δήλωσε πως η Δαμασκός διαφωνεί με την ιδέα αυτόνομου Κουρδιστάν, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό στη Συρία.

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι ασαφής» είπε η Shaaban, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

«Και όσον αφορά στον όρο “ζώνη ασφαλείας”, είναι ανακριβής: αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία είναι μια κατοχική ζώνη».

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία, έπειτα από συνομιλίες στην Άγκυρα που διεξήγαγαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών. «Η ζώνη ασφαλείας θα επιβληθεί ως επί το πλείστον από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

Άγκυρα: «Πήραμε αυτό που θέλαμε»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, είπε πως η συμφωνία δεν είναι μια «εκεχειρία», αλλά η Τουρκία προσωρινά διακόπτει τις επιχειρήσεις της μόνο για να μπορέσει η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποχωρήσει από την περιοχή.

«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ασφαλή ζώνη μέσα σε πέντε μέρες». «Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, το βράδυ της Πέμπτης (17/10) .

«Μια εβδομάδα μετά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν μια κατάπαυση του πυρός» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάικ Πενς.

«Θα υπάρξει μια παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες, ώστε οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρση του YPG από τις περιοχές και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, η Τουρκία έχει συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυση του πυρός. Και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία, θα συνεργαστούν με λαούς από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα…», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάικ Πενς είπε πως μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Πενς δήλωσε πως έχει μιλήσει με την ηγεσία του YPG, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ανακοίνωση που να επαναβεβαιώνει ότι δέχεται να αποχωρήσει από την περιοχή.

Ο κ. Πενς δήλωσε πως έχει μιλήσει με την ηγεσία του YPG, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ανακοίνωση που να επαναβεβαιώνει ότι δέχεται να αποχωρήσει από την περιοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ