Έκκληση Γκορμπατσόφ σε Πούτιν και Τραμπ για τα πυρηνικά

Να συνομιλήσουν για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών ζήτησε από Πούτιν και Τραμπ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, προειδοποίησε σήμερα ότι ο κόσμος παρασύρεται σε μια επικίνδυνη εποχή στρατιωτικοποίησης της πολιτικής και απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να καθίσουν επειγόντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνομιλήσουν για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Γκορμπατσόφ, οι πρωτοβουλίες του οποίου για τον έλεγχο των εξοπλισμών και για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, έκανε τα σχόλια αυτά στην εφημερίδα Izvestia δύο μήνες μετά την ακύρωση μιας πυρηνικής συμφωνίας ορόσημο την οποία είχε υπογράψει το 1987.

«Υπάρχουν επικίνδυνες τάσεις – είναι ολοφάνερες. Θα ξεχωρίσω δύο. Είναι η αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο και η στρατιωτικοποίηση της παγκόσμιας πολιτικής», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε επισήμως τον Αύγουστο από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει και στη συνέχεια έκανε δοκιμή ενός πυραύλου με βεληνεκές που ως τότε απαγορευόταν από τη συνθήκη.

Η Μόσχα αρνείται ότι παραβιάζει τη συμφωνία, όμως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως η Ρωσία δεν έχει τώρα επιλογή παρά να προχωρήσει στην παραγωγή πυραύλων που ήταν μέχρι τώρα απαγορευμένοι, για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Ο 88χρονος Γκορμπατσόφ δήλωσε πως η κατάρρευση της συνθήκης INF κατέστησε πιο επείγουσα την ανάγκη για αμερικανορωσικές συνομιλίες. Μολονότι ο Γκρομπατσόφ δεν έχει πλέον άμεση επιρροή στην Ουάσινγκτον ούτε στη Μόσχα, οι απόψεις του εξακολουθούν να έχουν κύρος σε μερικούς διαμορφωτές πολιτικής δεδομένου του ρόλου του στην διαμόρφωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών.

«Αποδείχθηκε πως αυτή η συνθήκη ήταν ο πιο σημαντικός πυλώνας στρατηγικής σταθερότητας. Χρειαζόμαστε συνομιλίες ώστε η καταστροφή της να μην διογκώσει την απειλή του πολέμου», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ