Θεσσαλονίκη: Βορά σε κυκλώματα οι ανήλικοι πρόσφυγες

Βορά σε κυκλώματα, προκειμένου να μαζέψουν τα χρήματα που ζητούν οι λαθροδιακινητές για τους μεταφέρουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται ασυνόδευτοι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν σε “γκρίζες ζώνες” στη Θεσσαλονίκη.

Αποφεύγοντας την καταγραφή τους από τις αρχές, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, Βαλμπόνα Χυστούνα, με αφορμή την 18η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, εμπλέκονται σε αδίστακτα κυκλώματα.

«Πολλοί από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες δεν θέλουν να γίνει η πρώτη τους καταγραφή στην Ελλάδα, γιατί θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, όπου αν εντοπιστούν από τις αρχές, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα καταγραφής» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Χυστούνα.

Επικαλούμενη σχετικά στοιχεία από τις Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, τονίζει ότι από τις αρχές του 2019 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη 612 ανήλικοι πρόσφυγες σε κίνδυνο, από τους οποίους οι 574 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν στο δρόμο.

«Τα παιδιά αυτά ζουν “εκτός πλαισίου”, κοιμούνται σε διάφορα εγκαταλειμμένα κτίρια ή σε σπίτια φίλων και συγγενών, δουλεύουν πολλές ώρες σε βενζινάδικα και χωράφια ή τα εκμεταλλεύονται κυκλώματα, προκειμένου να πουλούν παράνομα τσιγάρα και ναρκωτικά» ανέφερε η κ.Χυστούνα.

Κύριο μέλημα των ανήλικων προσφύγων που θεωρούν ότι «στην Ελλάδα δεν έχουν ευκαιρίες ένταξης», είναι να μαζέψουν χρήματα για να μεταβούν, μέσω λαθροδιακινητών, σε άλλες χώρες.

«Επειδή τα παιδιά αυξάνονται κάθε μέρα και όλο και περισσότερα αναζητούν τρόπους διαφυγής, αυξάνονται και οι “ταρίφες” των κυκλωμάτων. Αυτές κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ και εξαρτώνται από τις συνθήκες λαθροδιακίνησης, αν θα φύγουν από Αλβανία και στη συνέχεια από Κόσοβο ή Μαυροβούνιο, αν θα είναι πολυπληθής η ομάδα, κτλ» αναφέρει η κ.Χυστούνα, προσθέτοντας ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν δομές υποστήριξης παρά μόνο ένα camp, έξω από τα Τίρανα, με δυνατότητα φιλοξενίας 2000 ανθρώπων.

Εκτός από τους ανήλικους πρόσφυγες, η Ομάδα Κοινωνικής Εργασίας της ΑΡΣΙΣ εντόπισε τους τελευταίους εννέα μήνες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλα 137 παιδιά Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

«Τα περισσότερα είναι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και έρχονται μαζί με τους γονείς τους στη Θεσσαλονίκη όπου μένουν για 3-4 μήνες είτε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είτε σε βανάκια. Τα παιδιά ηλικίας 8-12 χρόνων ζητιανεύουν σε διάφορες περιοχές της πόλης, ενώ τα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, επαιτούν παίζοντας μουσικά όργανα» περιγράφει η κ.Χυστούνα, η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι γονείς περιμένουν χρήματα από τα παιδιά τους και οι ίδιοι δεν εργάζονται, κάνοντας ξανά έκκληση στους κατοίκους να μη δίνουν λεφτά, γιατί έτσι συντηρείται το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο της σημερινής μέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η ΑΡΣΙΣ διοργανώνει εκδήλωση, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, στο αθλητικό πάρκο «Γαλαξίας», στην οδό Καρακάση 19 (περιοχή Δελφών-Μαρτίου). Θα διεξαχθούν φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ της “ARSIS Football Club” και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και μπάσκετ ΑΜΕΑ μεταξύ της «ARSIS Basketball Club» και της «Mega Alexandros 1994» Pilaias και έχουν προγραμματισθεί δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και τέχνης, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους με το κινητό σχολείο, αθλητικά εργαστήρια καθώς και μάθημα πρώτων βοηθειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ