Brexit: Ψάχνει 320 ψήφους ο Τζόνσον – Στο… τραπέζι ακόμα η παράταση


Η συμφωνία για το Brexit επετεύχθη. Αλλά αυτό, το είχε κάνει και η Τερέζα Μέι. Θα όμως το κείμενο αυτό από τη Βουλή για να μπορέσει ο Μπόρις Τζόνσον να γραφτεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη Βρετανία από την Ε.Ε.;

Η απάντηση είναι μια: κανείς δεν ξέρει, αλλά θα μάθουμε… αύριο. Για πρώτη φορά από την εποχή του πολέμου των Φόκλαντς το 1992, η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκτάκτως. Κι αν το Brexit δεν απαιτεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, τότε τι θα μπορούσε;

Μεγάλο Σάββατο για τον Μπόρις Τζόνσον λοιπόν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για το απόγευμα της Παρασκευής στη Ντάουνιγκ Στριτ, ώστε να ενημερώσει και να… προετοιμάσει τους υπουργούς του ενόψει της αυριανής κρίσιμης ψηφοφορίας.

Click4more: Ξέφυγε ο Γιούνκερ μπροστά στις κάμερες! «Μιλάω!»

Κυρίως θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές ώστε το επιτελείο του, που θα μιλήσει με βουλευτές απ’ όλες τις παρατάξεις, να… ξέρει τι θα πει. Ο Τζόνσον δηλώνει αισιόδοξος πως η δική του συμφωνία δεν θα έχει την τύχη εκείνης της Τερέζα Μέι. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θέλει να πιστεύει. Ήδη η αντιπολίτευση αλλά και οι σύμμαχοί του από του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από εκείνους. Τα… μαθηματικά του Brexit

Μια μέρα μετά τη συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε. για το συντεταγμένο Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον έχει πιάσει το… κομπιουτεράκι για κάνει τα μαθηματικά του Brexit για να δει αν έχει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. «Πράσινο» φως και προβληματισμός στις Βρυξέλλες για το Brexit

Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως του επιβάλει ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο από τους βουλευτές, ανάμεσά τους και 21 αντάρτες του δικού του στρατοπέδου.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει χάσει, από τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν διαθέτει πλέον παρά 288 βουλευτές στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων.

Από τα 650 μέλη της Βουλής, οι επτά ανήκουν στο εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας Sin Fein και οι οποίοι, σύμφωνα με το CNN, από… θέση δεν εμφανίζονται ποτέ στη Βουλή. Μένουν, άρα, 643. Αν αφαιρεθούν ο εκπρόσωπος της Βουλής Τζον Μπέρκοου (ο κύριος… «Order, Order») και οι τρεις αναπληρωτές του, που επίσης δεν ψηφίζουν, μένει ένας αριθμός 639 βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας για το Brexit. Που σημαίνει ότι ο Τζόνσον χρειάζεται κάπου 320 ψήφους, απλή πλειοψηφία, για να περάσει το σχέδιό του.

Click4more: Brexit: Τα χωράφια ψηφίζουν… παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εάν κερδίσει την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υλοποίησε το Brexit, είτε αυτό αποδειχτεί καλό είτε κακό για τη Βρετανία. Εάν τη χάσει, θα αντιμετωπίσει την ταπείνωση ότι απέτυχε στον στόχο που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε εν όψει του δημοψηφίσματος του 2016 και πρόσφατα ως πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση για το Brexit θα ξεκινήσει στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Αγγλίας). Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει εισηγητική δήλωση, θα ακολουθήσει 90λεπτη συζήτηση και στην συνέχεια η ψηφοφορία.

Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν την σημαντικότερη γεωπολιτική κίνηση στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιούν πορεία προς το Ουέστμίνστερ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Click4more: Αρλίν Φόστερ: Αυτή είναι η γυναίκα που τρέμει ο Μπόρις Τζόνσον

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP, 10 έδρες), και μέχρι σήμερα σύμμαχος των Τόρις, επιμένει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους 28 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος να κάνουν το ίδιο με το επιχείρημα της απειλής κατά της ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς τις ψήφους του DUP, ο Τζόνσον θα χρειασθεί τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου θα είναι αμφίρροπη, αλλά δεν πιστεύω ότι (η συμφωνία) δεν θα περάσει. Πιστεύω ότι θα ηττηθεί», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζόν ΜανκΝτόνελ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Μαν έλεγε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον και θεωρεί ότι «περισσότεροι από 9» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα κάνουν το ίδιο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέρκοου, θα έχει την αποφασιστική ψήφο. Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα, ο πρόεδρος θα επιδιώξει να διατηρήσει ανοικτό προς συζήτησιν το θέμα.

Αν τελικά η συμφωνία για το Brexit περάσει από τη Βουλή, θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τη Δευτέρα η νομοθετική διαδικασία για το νομοσχέδιο εφαρμογής της. Αν δεν περάσει, ο νόμος «λέει» ότι ο Τζόνσον πρέπει να ζητήσει τρίμηνη παράταση. Αλλά εκείνος το έχει αποκλείσει ήδη.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ