Διεθνές βραβείο Yannis Behrakis: Αυτές είναι οι φωτογραφίες που κέρδισαν στο διαγωνισμό (pics)

Άμεση και συναρπαστική, στο πνεύμα της κληρονομιάς του Γιάννη Μπεχράκη, η σειρά φωτογραφιών «Κασμίρ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος» είναι αυτή που έδωσε το πρώτο διεθνές βραβείο φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis στον Dar Yasin.

Ο νικητής του βραβείου είναι φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press με βάση του το Σρίναγκαρ του Κασμίρ και συμμετείχε στο διαγωνισμό με μια σειρά 24 φωτογραφιών τραβηγμένων μεταξύ 2016 και 2019.

Η κριτική επιτροπή, η οποία επέλεξε τη δουλειά του Dar Yasin ανάμεσα στους φακέλους των συμμετεχόντων -που ήταν ανώνυμοι, χωρίς ένδειξη για την ταυτότητα των δημιουργών- ήταν τριμελής. Πρόεδρος ήταν η Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και μέλη η MaryAnne Golon, Υποδιευθύντρια Σύνταξης και Διευθύντρια Φωτογραφίας στην Washington Post και ο Santiago Lyon, Διευθυντής περιεχομένου της Adobe.

«Οι δυνατές φωτογραφίες του Dar Yasin που τεκμηριώνουν την κατάσταση στο Κασμίρ, από όπου ο ίδιος κατάγεται, είναι μαρτυρία για το θάρρος και την αντοχή του. Το έργο του βρίσκεται στο πνεύμα του καθημερινού φωτορεπορτάζ με τον καλύτερο τρόπο και ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη – άμεση, συναρπαστική και αξέχαστη» έγραψε ο Lyon μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νικητή.

«Το βραβείο Yannis Behrakis τιμάει τη νίκη της ανθρωπιάς» τόνισε από την πλευρά της η Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη. «Κοιτώντας τη δουλειά του Dar Yasin, θυμήθηκα αυτό που πάντα ήθελε ο Γιάννης. Να μεταφέρει το θέμα σε εσάς, τους αναγνώστες, ώστε να αποφασίσετε εσείς αν αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε – για εσένα, εμένα, για τα παιδιά μας. Όπως έλεγε ο Γιάννης: είναι ηθικό μας καθήκον να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αυτό πίστευε και αυτό υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος».

Ο ίδιος Dar Yasin εξηγεί για τη δουλειά του: «Από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία, το 1947, η υπό αμφισβήτηση περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια βρίσκεται στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ των δύο κρατών. Οι γειτονικές αντίπαλες χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά, έχουν διεξάγει αρκετούς πολέμους για την περιοχή την οποία αμφότερες διεκδικούν εξ ολοκλήρου. Το 1989 ξέσπασε στο Κασμίρ μια αιματηρή εξέγερση, με δεκάδες στρατιωτικών να εξαπολύουν βίαιη εκστρατεία εναντίον της ινδικής κυριαρχίας. Αυτονομιστές που αντιτίθενται στην Ινδία απαιτούν εδώ και πολλά χρόνια, να δοθεί ανεξαρτησία σε αυτή την περιοχή των Ιμαλαΐων ή να συγχωνευθεί με το γειτονικό Πακιστάν. Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διοικούν από ένα τμήμα του Κασμίρ. Τα τελευταία χρόνια, στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία σημειώνονται νέες εξεγέρσεις και συνεχείς δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στην ινδική διοίκηση. Τον τελευταίο χρόνο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 400, που είναι οι περισσότεροι της δεκαετίας. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους αντάρτες, κατηγορία την οποία το Πακιστάν αρνείται. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Κασμίρ υποστηρίζουν τον αγώνα των ανταρτών και συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες εναντίον της ινδικής κυριαρχίας. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση και τη σκληρή στρατιωτική καταστολή από την Ινδία, που ακολούθησε».

Ο Σπύρος Αλεξόπουλος από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε για τη βράβευση του Dar Yasin: «Όσο υπάρχουν φωτορεπόρτερ σαν τον Dar Yasin, που με κίνδυνο τη ζωή τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου προκειμένου να καταγράψουν το φρικτό πρόσωπό του, να γίνουν η φωνή των θυμάτων του και τα μάτια όλου του κόσμου, όπως έλεγε ο Γιάννης Μπεχράκης, η κληρονομιά του Γιάννη και το όραμά του για ένα καλύτερο κόσμο θα συνεχίζονται. Είναι τιμή μας που o Γιάννης Μπεχράκης μας εμπιστεύτηκε για να στηρίξουμε, προς τιμήν της μνήμης και του έργου του, την επιβράβευση νέων, ταλαντούχων φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο».

Το βραβείο θα απονεμηθεί από την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη σε ειδική εκδήλωση στη διάρκεια του Athens Photo World 2020, ενώ η βραβευθείσα δουλειά του Dar Yasin θα εκτεθεί σε προσωπική του έκθεση στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Το διεθνές βραβείο φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis, ύψους 15.000 ευρώ, απονέμεται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Athens Photo World και ακολουθώντας τις επιθυμίες και το όραμα του Γιάννη Μπεχράκη. Είναι ετήσιο με συμμετοχές που ξεκινούν από τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους μέχρι και την 30η Απριλίου του επόμενου. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη, με πρόεδρο πάντα την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και με τα άλλα δύο μέλη να εναλλάσσονται κάθε χρόνο.

Το Athens Photo World, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και φιλοδοξεί να γίνει η σημαντικότερη έκθεση φωτορεπορτάζ στον κόσμο, ευχαριστεί όλους τους ανά τον κόσμο φωτογράφους που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό με δουλειές υψηλού επιπέδου και σοβαρού προβληματισμού για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα.

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ